A britek relatív többsége szerint kedvező hatású a bevándorlás

Világ

A legfrissebb nemzetközi felmérés szerint a britek relatív többsége most már úgy gondolja, hogy a bevándorlás kedvező hatásokat gyakorol hazájára. A BBC brit közszolgálati médiatársaság megbízásából készült, hétfőn bemutatott vizsgálat kimutatta azt is, hogy Európán belül az olasz, a magyar, a francia, a belga és a német közvélemény ítéli meg a legkedvezőtlenebbül a bevándorlást.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató csoport által 27 országban, összesen 19 728 felnőtt állampolgár bevonásával elvégzett vizsgálat szerint a britek 48 százalékának van pozitív véleménye bevándorlásról, és csak 26 százalékuk tartja károsnak hazájára a bevándorlást.

Ez arra vall, hogy az elmúlt nem egészen egy évtizedben jelentős fordulat ment végbe a brit közvéleményben, mivel a 2011-ben elvégzett hasonló felmérésben a britek 64 százaléka viszonyult negatívan a bevándorláshoz, és csak 19 százaléknak volt kedvező véleménye.

Olaszországban 55 százalék, Magyarországon 54 százalék, Franciaországban 53 százalék, Belgiumban 52 százalék, Németországban 51 százalék gondolja úgy, hogy hazájára kedvezőtlen hatást gyakorol a bevándorlás.
A vizsgált 27 ország összességét tekintve a válaszadók átlagosan 39 százaléka negatív, 24 százaléka pozitív véleményt fogalmazott meg a bevándorlás hatásairól.

Az Ipsos MORI kiemeli, hogy az európai országok közvéleménye kedvezőtlenebbül ítéli meg a bevándorlást a globális átlagnál, ugyanakkor a cég a teljes vizsgált mezőnyön belül az Egyesült Királyságban mérte a legkedvezőbb hozzáállást.

A felmérés szerint az ország négy nemzetén belül csaknem teljes az összhang: az angolok 48 százaléka, a walesiek és a skótok 47 százaléka, az észak-írországi lakosság 42 százaléka vall kedvező véleményt a bevándorlásról.
Az Ipsos MORI szakértői szerint a bevándorlással kapcsolatos aggályok az Egyesült Királyságon belül a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás óta folyamatosan csökkennek.

A referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százaléka a kilépésre voksolt.
A cég hangsúlyozza, hogy 2015-ben még a britek 56 százaléka azonosította a bevándorlást az ország legfontosabb problémájaként, mára az így vélekedők aránya 19 százalékra csökkent.

A brit statisztikai hivatal (ONS) épp a múlt héten tette közzé legfrissebb becslését, amely szerint tízévi mélypontra csökkent a szeptemberrel zárult tizenkét hónapban az Európai Unió társállamaiból Nagy-Britanniába irányuló nettó bevándorlás, nem kis részben azért, mert az EU-ba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagország állampolgárai közül többen távoztak, mint ahányan érkeztek.

Az Ipsos MORI hétfőn ismertetett felmérése szerint jelenleg a brit lakosság csaknem fele már inkább a politikai megosztottságot tartja veszélyesnek a társadalomra: a megkérdezettek 47 százaléka mondta azt, hogy a megosztottság nagyobb társadalmi kockázat most, mint húsz évvel ezelőtt volt.

A brit válaszadók 36 százaléka arról is beszámolt, hogy “feszeng”, ha olyasvalakivel kell szóba elegyednie, aki nem feltétlenül vall az övével azonos politikai nézeteket.