Agyműtétje közben gitározott egy dél-afrikai zenész – videó

Világ

Egy agydaganatban szenvedő dél-afrikai zenész lejátszott néhány dallamot gitárján, amikor nyitott volt a koponyája agyműtétjéhez, amellyel az orvosok sikeresen eltávolították a tumor nagy részét.
Musa Manzini gitárjátéka segítette az orvoscsoportot abban, hogy elvégezze a kényes műtétet, megőrizve az agypályákat – közölte Rohen Harrichandparsad idegsebész. “Ez számunkra a biztonságot jelentette, mivel valós idejű visszajelzést kaptunk arról, mint csinálunk a műtét alatt” – hangoztatta az idegsebész az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

Manzinit helyi érzéstelenítésben műtötték az orvosok által “éber koponyaüregi megnyitásnak” nevezett beavatkozás során decemberben a durbani Inkosi Albert Luthuli Központi Kórházban. A beavatkozás neve ellenére a betegeket a hosszú műtét egy része alatt altatják.

Az ilyen beavatkozás nem mindennapos, igaz előfordult már más országokban is, hogy zenészek játszanak hangszerükön vagy énekeljenek agyműtét közben. “Az orvosok szándéka az volt, hogy teszteljék, képes-e Manzini gitározni, mivel a hangszeren való játszás megköveteli az agyi idegpályák bonyolult kölcsönhatását” – mondta az orvos.

A többórás műtét vége felé adták oda Manzininek gitárját, és játéka alatt ellenőrizték az orvosok, hogy minden rendben van-e a koponyában. Az orvoscsoport még fotót és videót is készített a műtőben erről.

2015-ben egy zenész szaxofonon játszott agyműtétje alatt Spanyolországban. 2014-ben egy oparaénekes hasonló operáció alatt énekelt Hollandiában.

Basil Enicker, az orvoscsoport egy másik tagja elmondta, hogy sikerült a tumor 90 százalékát eltávolítani, és a zenész már Durham közeli otthonában lábadozik.