Hat palesztin halt meg az újabb pénteki tüntetéseken a Gázai övezetben

Világ

Életét vesztette több palesztin, köztük egy 14 éves fiú a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határ mentén tartott újabb, pénteki tüntetéseken, legalább 75-en megsebesültek – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

 

A palesztin halottak száma hatra emelkedett, egy tizenkettő, egy tizennégy, és egy tizennyolc éves fiatal is volt köztük, s a palesztin tüntetők száma ezen a héten húszezerre nőtt a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. Ezen a pénteken tizenkét helyen okoztak tüzet Izraelben a határ közelében a Gázai övezetből a levegőben útnak indított különféle gyújtószerkezetek. A forrás szerint 100 sebesült tüntetőt evakuáltak, hogy orvosi ellátásban részesítsék őket, közülük ketten válságos állapotban lehetnek.

Több mint tízezer tüntető gyűlt össze, megmozdulásuk ismét zavargásokba torkollott a Gázai övezet határa mentén – jelentette az izraeli hadsereg, amelynek közlése szerint a tiltakozók kézigránátokat, robbanóeszközöket és köveket dobáltak katonái felé. “A katonák a szokásos fegyverhasználati szabályok szerint tömegoszlató eszközökkel és lövésekkel reagálnak” – tették hozzá. Az izraeli fegyveres erők tájékoztatása szerint egy harci repülőgépük légitámadást hajtott végre az övezet északi részén válaszképpen arra, hogy a tüntetők kézigránátokat és egyéb robbanóeszközöket hajítottak a katonák felé. Helyi palesztin médiumok szerint a tiltakozások során több tüntetőnek sikerült izraeli területre bejutnia, miután átvágták a szögesdrótot az övezetet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítés egy részén, majd bejutva megtámadták az izraeli hadsereg egyik ellenőrzőpontját.

A Kán izraeli közszolgálati televízió beszámolója szerint az övezettel határos területeknek legalább hat pontján csaptak fel a lángok a palesztin tüntetők által útnak indított gyújtóléggömbök miatt. Március vége óta szinte napi rendszerességgel tartanak tüntetéseket a gázai-izraeli határnál, ahol a palesztinok az övezet blokádja és a palesztin területek megszállása ellen tiltakoznak. A gázai egészségügyi tárca szerint eddig legalább 189 palesztin vesztette életét a tüntetéseken és erőszakos incidensekben. Számi Abu Zuhri, az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet szóvivője nemrég elmondta: a határ menti tüntetések addig folytatódnak, amíg el nem érik céljaikat. Izrael a történtekért a Hamászt teszi felelőssé, amely szerinte élő pajzsként használja a feltüzelt tüntetőket, miközben megpróbál bejutni Izrael területére, hogy támadásokat hajtson végre civilek ellen.

(MTI)