Bizottsági tanulmány: az EU tagállamai még mindig csaknem 150 milliárd euró áfabevételtől esnek el

Világ

Az Európai Bizottság által ma közzétett új tanulmányból kiderül, hogy a tagállamok 2016-ban csaknem 150 milliárd euró adóbevételtől estek el a hozzáadottérték-adó (azaz Magyarországon az áfa) terén. A bevételkiesés a várt adóbevétel és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbséget jelenti. Bár a tagállamok sokat tettek az áfabeszedés javítása érdekében, a ma közzétett adatok arról tanúskodnak, hogy a jelenlegi uniós áfarendszer reformjára és az uniós szintű együttműködés javítására van szükség ahhoz, hogy a tagállamoknak teljes mértékben rendelkezésükre álljanak az adóbevételek a költségvetésük finanszírozásához.

A bevételkiesés 2016-ban uniós szinten 10,5 milliárd euróval mérséklődött, és ezzel 147,1 milliárd euróra, azaz az összes áfa-bevétel 12,3 %-ára csökkent. Tavaly 13,2 %-os volt ez az arány. Az egyes tagállamok teljesítménye jelentősen eltér egymástól. Magyarországon is csökkent az áfabevétel-kiesés: 2015-ben 602,2 milliárd forintot (15%), 2016-ban pedig 507,3 milliárd forintot (13%) tett ki a ma publikált tanulmány becslése szerint.

Az áfabevétel-kiesés további csökkentése érdekében arra van szükség, hogy a tagállamok a Bizottság tavalyi javaslatának megfelelően minél előbb megállapodjanak az uniós rendszerben jelentkező adócsalások visszaszorítását célzó széles körű reformról.