Szakértő: a török helyzet, a Brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi háború okozhat válságot

Világ

Pesuth Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója szerint a török gazdasági helyzet rendezésének szükségessége, vagy a Brexit is okozhat gazdasági problémákat nemzetközi szinten, világgazdasági szempontból azonban fontosabb a kereskedelmi háború kérdése az Egyesült Államok és Kína között. Pesuth Tamást szombaton az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy hol vannak azok a problémák, amelyek akár regionális, akár világméretű gazdasági válság lehetőségét rejtik magukban.

A szakértő arra reagálva, hogy éppen tíz éve kezdődött a 2008-as gazdasági világválság, azt mondta: az OECD adatai szerint a legfejlettebb 35 ipari tagállamnál tavaly sikerült elérni a munkanélküliségnek a válság előtti, 2008 tavaszi szintjét. Hozzáfűzte, hogy az adósság mértéke lehet még probléma néhány európai uniós tagállamnál.

Jelezte: voltak szerkezeti átalakulások a gazdaságban, például szabályozásokban vagy a nagy, nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti koordinációnál, az EU-ban pedig a bankuniót elkezdték mélyíteni, kidolgozni a kereteket annak megakadályozására, hogy ha egy pénzintézet bajba kerül, akkor az adófizetők pénzéből kelljen megmenteni.

A magyarországi helyzetről Pesuth Tamás azt mondta: csökkent a magyar államadósság, de ennél is fontosabb, hogy volt egy szerkezeti átalakulás, az adósság már kevésbé dollár- és euróalapú, jelentősen megemelkedett a forint súlya.