Az Európai Bizottság kihirdette az Altiero Spinelli-díj nyerteseit – magyar első és harmadik helyezett a díjazottak között

Világ

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, kik nyerték az Európáról szóló ismeretek terjesztéséért 2017-ben első ízben meghirdetett pályázatot. A megmérettetésen összesen 279 pályázó indult, közülük 22-en nyerték el a győzteseknek járó Altiero Spinelli-díjat, melyet az Európai Unióval kapcsolatos ismeretek közvetítéséért ítélt oda nekik a független szakértőkből álló értékelőbizottság. A 22 díjazott közül hatan az 50 ezer eurós pénzjutalommal járó első helyezést, hatan második helyezést (30 000 euró), tízen pedig harmadik helyezést (17 000 euró) értek el.

Magyarország az első helyezettek és a harmadik helyezettek között is képviselteti magát: az egyik legolvasottabb magyar hírportálon megjelenő EUrologus blog első díjat, míg Berki Gabriella a betegek EU-n belüli szabad mozgásának témájában írt könyvével, előadásaival, kurzusaival és konferencia-előadásaival harmadik díjat nyert. A díjak átadására június 20-án Brüsszelben kerül majd sor ünnepélyes keretek között. Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos mindegyik nyertesnek gratulált, kiemelve, milyen értékes az a munka, amelyet a polgárok és az EU közötti kapcsolat elmélyítéséért végeznek.