Szlovénia és Szlovákia is az EU “magjához” akar tartozni

Világ

Szlovénia és Szlovákia is az Európai Unió szorosabb integrációt sürgető “magjához” akar tartozni – jelentette ki hétfőn közös sajtótájékoztatóján Borut Pahor szlovén és Andrej Kiska szlovák államfő Ljubljanában.

A szlovák államfő egynapos hivatalos látogatásra érkezett a szlovén fővárosba.
“Mindketten a béke, a biztonság és jólét lehetőségét látjuk Európa szorosabb integrációjában” – mondta Pahor.

A politikus úgy vélte: amennyiben Európa a különböző érdekek és lehetőségek mentén rétegződik, Szlovénia és Szlovákia is Németország és Franciaország oldalára akar állni.
Kiska hozzátette: senkinek sem lenne szabad megosztania az EU-t, és szerinte egyértelmű jelzést kellene küldeni a csatlakozni kívánó országoknak, hogy az út nyitva áll előttük. Ellenkező esetben más országok kihasználhatják ezt, és befolyással lehetnek a tagjelölt országokra – hangsúlyozta.

Oroszországgal kapcsolatban Kiska úgy vélekedett: Szlovéniában és Szlovákiában is erős az orosz propaganda. “Oroszország különböző csatornákat akar használni arra, hogy kisebb blokkokra ossza az EU-t, és így nagyobb befolyást gyakorolhasson rájuk” – hangoztatta.
Pahor szerint ebben az érzékeny időszakban, amikor a nemzetközi közösség kiszámíthatósága csökken, és amikor a biztonság kockázat is nagyobb, sokkal fontosabb, hogy világosan kimondják: “kik vagyunk, és kivel akarunk biztonságosabb jövőt kialakítani”.