Klein Dávid megérkezett a Sisapangma alaptáborába

Világ

Klein Dávid a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében megérkezett a Sisapangma alaptáborába, így hamarosan megkezdheti az akklimatizációs köröket is, amelynek során egyre nagyobb magasságban építi ki a táborokat.

A 6476 méter magas Mera Peak megmászása után Klein Dávid jó erőben és az expedíció sikeres elő-akklimatizációs körei után indult el Tibetbe, a Sisapangma alaptábora felé. A hegymászó idei célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, első magyarként érje el a 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsát – közölték az expedíció támogatói az MTI-vel.

Klein Dávid a Mera Peak megmászása után, április 11-én Katmanduban találkozott a nemzetközi csapat tagjaival. A két olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo, illetve a bolgár Boyan Petrov korábban is másztak már a magyar sportolóval egy csapatban, a 2016-os Annapurna-expedíción. Ennek során Klein Dávid első magyarként ért fel az egyik legnehezebbként számon tartott nyolcezres csúcsára, oxigénpalack használata nélkül.

A csapat április 20-án érte el a Sisapangma alaptáborát. Ennek különlegessége, hogy a szokásosnál feljebb, 5600-5700 méter környékén építették ki. Rajtuk kívül csupán egy kínai expedíciós csapat van a hegyen. Klein Dávid megerősítette, hogy a tervek szerint az idei mászás során az úgynevezett Inaki útvonalon halad majd felfelé, ezzel elkerülve a másik lehetséges útvonal egyik legveszélyesebb szakaszát, a 8000 méter fölött húzódó hegygerincet, amelyen a szeles időnek köszönhetően már most hóátfúvásos részek alakultak ki.

A Sisapangmán idén nincsenek előre lefektetett kötelek, így a csapatnak ezt is maguknak kell intézni, ami nagyban megnehezíti a haladásukat – áll a közleményben, amely felidézi, hogy a csúcs elérésével már több magyar hegymászó próbálkozott: 1987-ben hat magyar mászó érte el a hegy 8008 méteres elő-csúcsát, de feljebb nem jutottak, 2013-ban pedig Lesták Erzsébet szintén csak az előcsúcsig jutott, mert a romló időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a gerincen való átkelést a főcsúcsra.