A munkavállalók rákkeltő vegyi anyagokkal szembeni védelméért tesz lépéseket a Bizottság

Világ

Az Európai Bizottság elkötelezett aziránt, hogy tovább erősítse a magas szintű munkahelyi egészségvédelemhez és biztonsághoz való jogot. Ennek a törekvésnek a jegyében a mai napon újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy a munkavállalókat megvédje a munkahelyi eredetű daganatos megbetegedésektől és más egészségügyi problémáktól: javaslatot terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy az EU további öt rákkeltő vegyi anyag esetében korlátozza a munkavállalók expozícióját.

Az utóbbi években a Bizottság már 21 rákkeltő anyag esetében érte el vagy kezdeményezte korlátozások bevezetését. Becslések szerint a mai javaslat több mint 1 millió uniós munkavállaló munkakörülményeit javítaná és több mint 22 000, foglalkoztatással összefüggő betegség kialakulását előzné meg.

A Bizottság azt javasolja, hogy a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelvet öt, a munkavállalók védelme szempontjából igen fontos vegyi anyag tekintetében egészítsék ki új határértékekkel. Ezek a határértékek azt határozzák meg, hogy a kérdéses rákkeltő vegyi anyagok legfeljebb milyen koncentrációban lehetnek jelen a levegőben a munkahelyeken. A javaslat az alábbi öt anyagra vonatkozik:

  • kadmium és szervetlen vegyületei;
  • berillium és szervetlen berilliumvegyületek;
  • arzénsav és sói, valamint szervetlen arzénvegyületek;
  • formaldehid;
  • 4,4′-metilén-bisz(2-klór-anilin) (MOCA).