Nemzetközi nőnap: 14 uniós biztos közös nyilatkozata

Világ

A közelgő nőnap alkalmából az Európai Bizottság közös nyilatkozatot adott ki, melyet a biztosok testületének számos tagja – köztük Frans Timmermans első alelnök, Federica Mogherini alelnök és Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos is – aláírt.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a nemek közötti egyenlőség egyike az Európai Unió alapértékeinek, melyet az uniós szerződések is rögzítenek. Az EU élen jár a nemi alapú megkülönböztetés elleni küzdelemben, és joggal lehet büszke az eddig elért eredményekre, hiszen a biztonság és az esélyegyenlőség tekintetében Európa az egyik legjobb hely a világon a nők számára.

A nyilatkozat ugyanakkor rámutat arra, hogy még hosszú út vezet ahhoz, hogy az esélyegyenlőség teljes mértékben megvalósuljon a gyakorlatban. A lányok és a nők továbbra is gyakran szembesülnek zaklatással, bántalmazással és erőszakkal, és továbbra is túl gyakran állja érvényesülésük útját az ún. üvegplafon: fizetésük alacsonyabb a férfiakénál, és kevesebb lehetőségük nyílik karrierépítésre és szakmai fejlődésre.

Az Európai Unió arra törekszik, hogy a lányok és a nők egyenlősége az élet valamennyi területén megvalósuljon: ugyanolyan feltételekkel részesüljenek oktatásban, egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak, vezető vállalati és politikai pozíciókat töltsenek be, és védelemben részesüljenek az erőszakkal szemben.

A Bizottság jó példával jár elöl a nők esélyegyenlőségért folytatott küzdelemben: 2018 februárjában az intézményben vezető pozíciót betöltő nők aránya elérte a 36%-ot – ez az arány 2014 novemberében, a Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság hivatalba lépésekor még csak 11% volt. Juncker elnök kötelezettséget vállalt arra, hogy 2019. október 31-ig – a Bizottság megbízatásának lejártáig – a vezető pozíciót betöltő nők aránya el fogja érni a 40%-ot.