Oktatásügyi csúcs az európai oktatási térség létrehozásáért

Világ

Az első európai oktatásügyi csúcstalálkozót rendezik ma Brüsszelben. Az esemény házigazdája Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos. A találkozón számos oktatási szakemberen kívül 18 tagállami miniszter is részt vesz, köztük Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter.

A csúcstalálkozó általános témája az európai oktatási térség alapjainak lerakása az innovatív, inkluzív és értékalapú oktatásért. Az esemény többek között arra hivatott választ adni, hogy a minőségi, inkluzív és értékeken alapuló oktatás miként járulhat hozzá Európa sikeréhez, milyen készségekre és képesítésekre lesz szükség az elkövetkező évtizedekben, és hogyan lehet elősegíteni, hogy mindenki elsajátíthassa az alapvető, a digitális és a vállalkozói készségeket.

A csúcstalálkozó gazdag programja az oktatással kapcsolatos kérdések széles palettáját fedi le (pl.: hogyan lehet javítani a hátrányos helyzetű tanulók helyzetén, hogy ne maradjanak le a tanulmányaikban, hogyan lehet a tanárokat a lehető legjobban felkészíteni, hogyan lehet segíteni a tanulást a sport révén), de azzal is foglalkoznak a résztvevők, milyen fontos helye van a természettudományoknak, a technológiának, a műszaki tudományoknak és a matematikának az oktatásban, és milyen szerepet játszanak a gyerekek a társadalom átalakításában.

A mostani oktatásügyi csúcstalálkozót továbbiak követik majd, a következőre 2019 őszén fog sor kerülni. A cél, hogy maradéktalanul ki lehessen aknázni az oktatásban rejlő lehetőségeket. Az oktatás ugyanis ösztönzőleg hat a munkahelyteremtésre, a gazdasági növekedésre, a társadalmi igazságosság térnyerésére, valamint arra, hogy az emberek saját tapasztalataik alapján meggyőződhessenek a sokrétű európai identitás előnyeiről.

A teljes sajtóközlemény itt található.