Hivatalosan is újrajelölték Putyint

Világ

Hivatalosan is jelölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a márciusi elnökválasztásra kedden Moszkvában egy ismert személyiségekből álló választói kezdeményező csoport.

A döntés egyhangúlag született a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH) az Oroszország – az én történelmem elnevezésű pavilonjában. A tanácskozáson maga az elnök nem vett részt.

Putyin a nagyobb támogatottság elérésének reményében független jelöltként indul, ilyen esetben a jelölést egy legkevesebb 300 fős kezdeményező csoportnak kell megtennie. A hivatalos bejegyzéshez a párton kívül induló aspiránsnak 300 ezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie. Ez várhatóan könnyedén összejön majd, mert az elnök újraválasztási kampányát támogatásáról biztosította a kormányzó Egységes Oroszország és a parlamentben ugyancsak képviselt Igazságos Oroszország párt is.

A szavazás előtt a reprezentatív testület keddi ülésén Szergej Novohatszkij, Oroszország hőse, egy nukleáris meghajtású cirkáló kapitánya, Szofja Vojtko, a kirovi klinikai és diagnosztikai központ főorvosa, Szofja Velikaja olimpiai bajnok vívó, Jurij Szolomin, a moszkvai Kisszínház művészeti igazgatója és Gyenyisz Macujev zongoraművész szólalt fel.

A Sztanyiszlav Govoruhin filmrendező kezdeményezésére létrehozott csoport 30 fős szervezőbizottságába a felszólalókon kívül bekerült többek között Alekszej Anyiszimov, a Kreml-közeli Összoroszországi Népfront végrehajtó bizottságának elnöke, a parlament alsóházának alelnöke, Dmitrij Gubernyev sportkommentátor, Alekszandr Sohin, az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének elnöke, Alekszandr Karelin háromszoros olimpiai bajnok birkózó és Joszif Kobzon énekes.

A független képviselőjelölteknek január 7-ig kell benyújtaniuk az előírt dokumentációt a Központi Választási Bizottsághoz. Az elnökválasztást március 18-ra, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának negyedik évfordulójára tűzték ki.