Az európai szemeszter őszi csomagja: célkeresztben a fenntartható és inkluzív növekedés

Világ

A Bizottság a mai napon közzétette az európai szemeszter őszi csomagját, melyben meghatározza az EU következő évre vonatkozó gazdasági és szociális prioritásait, szakpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg az euróövezet számára, valamint lezárja az euróövezeti tagállamok költségvetésiterv-javaslatainak értékelési folyamatát. A csomagot az alábbi dokumentumok alkotják:

A gazdaság-, költségvetés- és szociálpolitikai koordináció 2018. évi európai szemeszterének kezdetén az euróövezetben és az EU egészében egyaránt élénk a gazdasági tevékenység, rekordmagasak a foglalkoztatási ráták, az egyre csökkenő munkanélküliség pedig már csaknem visszaállt a válság előtti szintre: jelenleg 7,5%-ot tesz ki átlagosan az EU területén, és 8,9%-on áll az euróövezetben. Az erőteljes növekedéshez mindegyik tagállam hozzájárul. Most az a legfőbb cél, hogy a kedvező tendencia fennmaradjon, és a társadalom minden tagját előnyös helyzetbe hozza. A felelősségteljes költségvetési politikák érvényesítése mellett a strukturális reformok további végrehajtása során olyan feltételek megteremtésére kell törekedni, amelyek tovább élénkítik a beruházást és fokozzák a reálbér-növekedést, ezáltal előmozdítva a belső keresletet.

A gazdaság bővülése számottevően gyorsul. A kiváló teljesítmény mozgatórugói közé tartozik a töretlen magánfogyasztás, a világszerte megfigyelhető stabil növekedés és a munkanélküliségi ráták visszaesése. A gazdaság mindegyik tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik, ám a bérek csak lassan emelkednek. A beruházási kedv szintén élénkül, ahogy ismét kedvezőbbek a finanszírozási feltételek, és a bizonytalanság enyhülése nyomán jóval optimistább a gazdasági hangulat.

A Bizottság szorgalmazza, hogy a tagállamok a beruházások ösztönzése révén támogassák a gazdaság bővülését, és fokozzák a termelékenységet és a hosszú távú növekedést. Emellett további strukturális reformokat javasol egy stabilabb, inkluzívabb, termelékenyebb és ellenállóbb európai gazdaság kiépítése érdekében. A magas adósságszintek csökkentését és a költségvetési tartalékok újraépítését a továbbiakban is kiemelt feladatként kell kezelni. A Bizottság ugyanakkor hangsúlyozza a gazdaság bővülésének támogatása és az államháztartás fenntarthatóságának biztosítása közötti helyes egyensúly megteremtésének szükségességét. A társadalmi méltányosság változatlanul általános érvényű prioritás, és a szociális jogok európai pillérében rögzített elvek és jogok mostantól az európai szemeszterben is érvényesülni fognak.

Magyarország nincs azon országok között, amelyek makrogazdasági egyensúlyhiánnyal küzdenek. Az őszi csomagot bemutató mai sajtótájékoztatón Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos azonban kiemelte, hogy Magyarország esetében figyelemmel kellene kísérni a lakásárak emelkedését, valamint a munkaerőköltségek és a termelékenység egymáshoz viszonyított alakulását.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.