Mintegy száz ország hivatalos a december 12-i párizsi klíma-csúcstalálkozóra

Világ

Mintegy száz ország kapott meghívást a december 12-i One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozóra, de Donald Trump amerikai elnök “egyelőre” nem – jelentette be kedden a francia elnöki hivatal.

Az ENSZ, a Világbank és a francia kormány szervezésében megrendezésre kerülő találkozót napra pontosan a párizsi klímamegállapodás két évvel ezelőtti elfogadása után tartják, arra mintegy száz országból 2 ezren hivatalosak, köztük a köz- és magánszféra mintegy 800 szereplője, finanszírozók, bankok, civil szervezetek, egyesületek, városvezetők is meghívást kaptak.

Emmanuel Macron francia elnök nyáron jelentette be, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 23. éves ülésének (COP 23) november 17-ig tartó bonni konferenciája után közvetlenül csúcstalálkozót rendeznek Párizsban.

“Mérleget kell készíteni az eredményekről a vállalásokhoz képest. Ha nem tudunk nagyobb erőt kifejteni, nem érjük el azt a célt, hogy a Föld légkörének középhőmérséklete ne növekedjen 1,5 Celsius fokot meghaladó mértékben az évszázad vége előtt. Meg kell duplázni az erőnket” – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A találkozóra Donald Trump amerikai elnök nem kapott meghívást, miután csak azon államok képviseltethetik magukat a legmagasabb szinten, amelyek vállalták, hogy végrehajtják a párizsi klímaegyezményben foglaltakat. Az amerikai elnök pedig júniusban jelezte, hogy kivezeti hazáját a megállapodásból, amely 2020-ban lép életbe. Az amerikai kormány képviselői ugyanakkor jelen lesznek az egynapos csúcstalálkozón.

Az amerikai döntés nagy csapást jelentett a klímaegyezmény végrehajtásának összetett folyamatára, a cél teljesítéséhez ugyanis az egyezmény részesei nemzeti, tagállami vállalásokat tesznek a felmelegedést okozó, úgynevezett üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről. Az egyezmény részletszabályaiban így mindenekelőtt azt kell rögzíteni, hogy miként kell mérni a kibocsátáscsökkentést és hogyan kell beszámolni a vállalások teljesítéséről. A jelenlegi önkéntes vállalások alapján az emelkedés egyelőre még több mint 3 Celsius fok lehet az iparosodás előtti szinthez képest.

A rendezvény előkészületeiről a francia környezetvédelmi minisztériumban kedden tartott sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy mi értelme egy egynapos klímacsúcsot tartani a bonni ENSZ-konferenciát követően, az elnöki hivatal munkatársai elmondták: szükséges és fontos, hogy a nemzetközi közösséget mobilizálják azon akcióknak a finanszírozására, amelyek klímabarát és alkalmazkodóképes gazdaságok megteremtésére irányulnak. Számszerű felajánlások azonban nem lesznek Párizsban.

A francia kormány azt reméli, hogy konkrét eredmények érdekében a párizsi találkozón újfajta programokat lehet majd elindítani a városok, befektetési alapok és fejlesztési bankok közötti együttműködésekkel. December 12-én délelőtt négy kerekasztal-beszélgetést tartanak az energetikai átmenet finanszírozási problémáiról, amit délután az állam- és kormányfők felszólalásai követnek.