Véget érhet a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján

Világ

Kedden fogadta el az ukrán parlament az új oktatási törvénynek, amely drámai hatással lehet a kárpátaljai magyarság jövőjére.A törvénybe többek között azt is belefoglalták, hogy 3 év átmeneti idő után megfosztják a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

Csak az alsó tagozatban maradna meg

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5-9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

A kárpátaljai magyarok már csak abban reménykedhetnek, hogy Petro Porosenko ukrán elnök nem írja alá a törvényt. Ha nem így tesz, az összes ukrajnai kisebbség, köztük a magyarok fennmaradása is komoly veszélybe kerül.

A kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által egy napja elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében

– jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke szerdán Beregszászon.

A magyar kormány tiltakozik

A magyar kormány a leghatározottabb tiltakozását fejezte ki az Ukrán Legfelsőbb Tanács által elfogadott új oktatási törvény ellen – közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az új ukrán szabályozás megfosztja az országban élő nemzeti kisebbségeket az anyanyelven tanulás lehetőségétől,

alapjaiban veszélyeztetve ezáltal a szülőföldön való megmaradásukat.

A törvény értelmében a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, a kisebbségek nyelvén való oktatás pedig kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban engedélyezett. Ez példátlan módon sérti az országban élő nemzetiségek, köztük a mintegy 150 ezres magyarság jogait és teljes mértékben ellentétes Ukrajna alkotmányával – tette hozzá az államtitkár.

Mint írta, Ukrajna a nemzetközi kötelezettségeiben és a magyar-ukrán alapszerződésben is vállalta, hogy tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat, a szabadságjogokat és a kisebbségi jogokat. A magyar-ukrán jó szomszédság erősítése jegyében megvalósult legmagasabb szintű egyeztetéseken szintén vállalta, hogy a magyar közösség jogai nem szűkülnek; az új oktatási törvény elfogadása viszont mindezen ígéreteknek és vállalásoknak ellentmond – hangsúlyozta.

A magyar kormány elvárja, hogy Ukrajna fontolja meg a törvény hatályba léptetését és módosítsa azt oly módon, hogy ne sérüljenek az országban élő nemzetiségek, köztük a magyarság jogai – közölte Potápi Árpád János.