foci

Volt egyszer egy BL-csapat

Sport

Új évtizedhez érkeztünk, amelyet tiszta lappal kezd a magyar foci, és újra felnyílik a remény, hogy esetleg egy olyan évtized elé nézzünk, ahol a magyar klubcsapatoknak több babér teremhet az európai futballporondon. Igaz, hogy a tavalyi Mol Fehérvár-szereplés után idén a Ferencváros is megízlelhette az Európa Liga csoportkörének a hangulatát, de az UEFA Bajnokok Ligája majd harmincéves történetében továbbra is csak kétszer szurkolhattak a magyarok hazai együttesnek a csoportkörben: Az 1995-96-os szezonban a Ferencvárosnak, és 2009-2010-ben a Debrecennek. Ezúttal utóbbira emlékezünk, és nézzük meg, mi történt az utolsó magyar BL csapat legfontosabb személyeivel. 

A legfontosabb tagja kétségkívül a vezetőedző volt Herczeg András személyében, aki már 1988 óta a debreceni labdarúgásért dolgozik, és akit már 1995-ben az év utánpótlás-edzőjének választottak. Hol tehetségeket nevel, hol, ha épp szükség van rá, akkor a felnőtt csapattal nyert magyar bajnokságokat, és juttatta őket BL-csoportkörbe. Herczeg azóta 2017-ben még egyszer átvette a csapat irányítását a bet-fogadas.com információi alapján, akik akkor a kiesés ellen küzdöttek, és megint dobogós, kupaszereplést kiharcoló csapatot faragott belőlük, mielőtt 2019 decemberében lemondott a vezetőedzői pozícióról. 

Amikor 2009 nyarán kiderült, hogy a Debrecen bejutott a BL főtáblájára, akkor az addig is kifejezetten minőséginek számító keretet még mélyebbé, és még erősebbé duzzasztották. Olyan játékosok érkeztek többek között, mint Bodnár László, Laczkó Zsolt, Szélesi Zoltán, Feczesin Róbert, Luis Ramos, vagy épp Adamo Coulibaly. A játékosok nagy része már visszavonult, Bodnár László jelenleg az NB 1-es Kisvárda csapatánál dolgozik asszisztens edző pozícióban. Szélesi Zoltán szintén edzőként tevékenykedik, és az is megadatott már neki rövid pályafutása alatt, hogy megbízott vezetőedzőként két meccsen irányítsa a felnőtt válogatottat. Laczkó Zsolt se játszik már profi szinten, jelenleg a harmadosztályú III. Kerületi TVE labdarúgója, emellett tv-stúdiókban olasz bajnoki meccsek szakértőjeként találkozhatunk vele. A volt hondurasi válogatott Luis Ramos is a harmadosztályban, a Debrecen második csapatában futballozik, míg Adamo Coulibaly felhagyott a profi labdarúgással. Egyedül Feczesin Róbert az, aki még mindig profi labdarúgóként tevékenykedik, jelenleg az Újpest labdarúgója, és olyan jó formában tért haza, hogy Marco Rossitól a felnőtt válogatott keretébe is meghívót kapott nyolcévnyi várakozás után. 

A fent említett játékosok nagy része már akkor érkezett erősítésnek, amikor megvolt a csoportkörbe jutás, de nézzük meg, kik azok, akik ennek kiharcolásában játszottak hatalmas szerepet. Herczeg András betonbiztos középpályássora biztosan ide tartozik, amelynek tagjai: Czvitkovics Péter, Kiss Zoltán, Szakály Péter és Varga József. Kiss Zoltán, a csapat vezére és csapatkapitánya 224 Debrecenben lejátszott mérkőzés után 2012-ben visszavonult és azóta a vállalkozásait vezeti, és szenvedélyének a vadászatnak hódol. Czvitkovics Péter jelenleg Laczkó csapattársa a III. Kerületi TVE-nél. Szakály és Varga József továbbra is a magyar élvonalban játszik, de egyik se számít alapembernek a csapataiban. Fontos még megemlíteni Rudolf Gergelyt és Leandro de Almeidát, akik a selejtezősorozat összes mérkőzésén kezdőként léptek pályára, és a csoportkörben is fontos szerep hárult rájuk. Rudolf két gólt is szerzett a csoportkörben, ezzel Coulibalyval holtversenyben ők szerezték a magyar csapat össze találatát. Rudolf 2018-ban jelentette be visszavonulását, egy sportfogadás oldal információi alapján. Leandro továbbra is egy NB 1-es csapat, az FTC kötelékéhez tartozik, de 37 évesen már egyre kevesebb feladat hárul rá a focipályán. (x)