Parasportokkal ismerkedtek a debreceni egyetemisták

Sport
Csörgőlabda és vakfoci – néhány órára a Debreceni Egyetem testnevelés szakos hallgatói is megtapasztalhatták, milyen érzés látássérültként sportolni az intézmény első alkalommal szervezett érzékenyítő tréningjén. Nem volt egyszerű dolguk.

Bekötött szemmel gurították és rúgták a csörgő labdát a hallgatók kedden a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában (DESOK). Csaknem száz vállalkozó szellemű fiatal jelentkezett a Sporttudományi Koordinációs Intézet első parasport bemutatójára, ahol nemcsak megismerhették, de ki is próbálhatták azokat a sportokat, melyet látássérült, vagy vak társaik űznek.

– Az érzékenyítő tréninget azzal a céllal rendeztük meg, hogy bemutassuk, milyen sportolási lehetőségeik vannak a fogyatékkal élő embereknek. A programon főként a testnevelés szakos hallgatók vettek részt, akik gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek parasportokról, ami azért fontos, mert leendő pedagógusként bármikor kapcsolatba kerülhetnek fogyatékkal élő gyerekekkel – tájékoztatott Pöszmet Tibor, a Sportiroda vezetője.

A pályázati forrásból megvalósult eseményen a nyíregyházi Fehérbot Sport Egyesület és a debreceni Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola növendékei nyújtottak szakmai segítséget a játékszabályok megismertetésében, illetve a rövid mérkőzések bemutatásában, lebonyolításában. Ezúttal a csörgőlabdát, és a vakfocit próbálhatták ki a hallgatók, a következő félévben pedig a paravívással és a -kosárbaldával is bővítik majd a programot a szervezők.

unideb.hu