Országos programsorozat indul az edzői pálya népszerűsítésére

Sport

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkárságának támogatásával Edző leszek-nincs akadály! címmel országos programsorozatot indít a Magyar Edzők Társasága. A cél az edzői hivatás népszerűsítése.

A szervezők csütörtöki közleményéből kiderül, a szakmai programban kiemelt figyelmet kap az olyan edzői módszerek bemutatása, amelyek a hátrányos körülmények között élő gyermekek sport általi felzárkóztatására irányulnak.

A program felvázolja az edzői életpálya céljait, feladatait és értékeit a középiskolás és fiatal felnőtt korú aktív sportolók részére, akik kedvet és elhivatottságot éreznek az edzői munka iránt. Ismerteti azokat a követelményeket, amelyeket a mai kor az edző tevékenységével szemben támaszt és azokat a lehetőségeket, amelyekkel a tréner pozitív hatást tud kifejteni az általa irányított, gondozott sportolókra, fiatalokra és ezáltal a társadalomra. A kezdeményezés célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése, ösztönzése, tevékennyé tétele az edzői hivatás kultúrájának bemutatásával.

A rendezvénysorozat sport-nagykövete a Nemzet Sportolója, a háromszoros olimpiai bajnok vízlabdázó, Kárpáti György, aki edzőként segítette győzelemre Gerendás Györgyöt az 1976-os olimpiai játékokon, aki később szintén az edzői pályát választva adta tovább tudását többek között az ugyancsak ötkarikás aranyérmes Märcz Tamásnak, aki jelenleg a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya.

Októbertől februárig kilenc alkalommal, kilenc városban (Debrecen, Szeged, Kecskemét, Eger, Szombathely, Pécs, Budapest, Érd, Nyíregyháza) rendezik meg az eseményt testnevelő tanári és edzőszakos egyetemi, főiskolai hallgatók, az edzői pálya iránt érdeklődő sporttagozatos és sportiskolás gimnazista fiatalok részvételével. A konferenciákon az előadásokat, pódium beszélgetéseket, valamint az azokat követő különböző sportágak bemutató edzéseit neves szakemberek, sikeres edzők, olimpiai bajnok sportolók tartják.