Éremeső a DEAC-nál

Sport

Három bajnokcsapatot avattak kedden este a Debreceni Egyetem sportegyesületének szezonzáró ünnepségén a Dóczy József utcai sporttelepen.

A DEAC labdarúgó szakosztályának átalakítása óta a 2015/16-os idény volt legsikeresebb. A klub 20 rendszeresen versenyeztetett csapatában több mint 300 igazolt labdarúgó játszik, közülük 40-en ebben a szezonban érkeztek.

– A Debreceni Egyetem sportbarát egyetem, évről évre új elemekkel bővül az intézményi sport-infrastuktúra, melyhez most már a képzési kínálat is igazodni fog. A futball a legnépszerűbb sportág, és a csapataink is egyre jobb eredményeket érnek el – emelte ki Jávor András rektorhelyettes az éremátadó ünnepségen.

A felnőtt csapatok közül a megyei I. osztályban játszó egyetemi alakulat jelentős fiatalításon átesve a 11. helyen végzett a bajnokságban. A megyei II. osztály déli csoportjában szereplő DEAC II 4. helyezett lett. Az északi csoportban pedig bajnoki címet szerzett a DEAC MK vagyis a DASE csapata. Pöszmet Tibor legénysége 13 pont előnnyel zárt a 2. helyezett Hajdúhadház előtt, 135-30-as gólaránnyal.

– A szép eredményekhez gratulálok mindenkinek, aki a DEAC színeiben játszik, különösen a DASE játékosainak, akik tavaly ígéretet tettek arra, hogy bajnokok lesznek. Örülök annak, hogy be is tartották az ígéretüket. A versenyzők mellett köszönjük a munkáját azoknak is, akik nem a pályán, hanem a háttérben segítik a DEAC munkáját – hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár.

– Magam is ott voltam, amikor a stadionban a DASE gólzáporos győzelmet aratott, és azt kívánom, hogy minél több játékosnak legyen alkalma a stadionban futballozni. A mostani Európa-bajnokság is jó példa arra, hogy hova lehet, hova kellene eljutni a fiataloknak – mondta Bitskey István, a DEAC elnöke.

A korosztályos bajnokságban 3. helyen végzett a megyei I. osztály U19-es bajnokságban a Sáfár László vezette DEAC csapata, amely mindössze 2 ponttal maradt le az NB II-ben is dobogós Hajdúböszörménytől. Ugyanebben a korosztályban bajnok lett a DEAC a megyei II. osztály déli csoportjában. A Kozma Lajos irányításával játszó fiatal sportolók 26 mérkőzésből 25 győzelmet arattak, 170-26-os gólaránnyal. Szintén aranyérmes lett az osztály déli csoportjában szereplő DASE alakulata, amely veretlenül zárta a szezont, 30 mérkőzésen 29 győzelemmel és 1 döntetlennel, elképesztő 228- 18-as gólaránnyal Benczik Zsolt és Dér István edzők vezetésével. A DEAC U16-os fiú és a DASE U15-ös lány csapatai pedig a második helyen végeztek a megyei bajnokságban.

– 2011 óta egy komoly fejlődésnek lehetünk tanúi. Az egyetemi egyesület egye több kitűzött célt ér el, többek között az egyetemisták és főiskolások országos versenyén is első lett a Debrecen csapata, melynek oszlopos tagjai a DEAC sportolói voltak – értékelt Lenténé Puskás Andrea, a DEAC ügyvezető elnöke.

A szezonban több különdíjat is kaptak a DEAC játékosai. A megyei I. osztály U19-es bajnokságában 3. helyezést ért el a góllövőlistán Tóth Csaba 23 találattal. A megyei II. osztály déli csoportjának U19-es bajnokságában 4. helyezést ért el a góllövőlistán Bács Zalán 35 találattal, az északi csoportban pedig gólkirály lett Molnár Zsolt 70 találattal.

A felnőtt megyei II. osztály északi csoportjának gólkirálya 41 találattal Takács István Tamás lett, megelőzve a szintén DASE játékos Kovács Miklóst, aki 31 gólig jutott, a csapat 3. támadója, Fodor János pedig a 6. helyezett lett 22 találattal.

Az egyetemi klub a sportszerűségi versenyben is komoly sikereket ért el: a megyei I. osztály U19-es bajnokságában a 3., a DASE U19-es csapata a 4., a DASE felnőtt csapata a 2., a DEAC II U19-es és a DASE U16-os csapatai pedig az 1. helyen végeztek.

unideb.hu