Döntősök a Debrecen labdarúgói a milánói utánpótlástornán

Sport

A Debreceni Labdarúgó Akadémia U15-ös csapata döntőbe jutott pénteken a Foci a Barátságért elnevezésű kispályás tornán, Milánóban.

Az eredetileg 32 csapatosra tervezett nemzetközi mezőny egyetlen tagja, a vietnami Hoang Anh Gia Lai FC nem érkezett meg, így – mivel az ázsiai fiatalok éppen a DVSC-DLA csoportjában szerepeltek volna – a magyaroknak három helyett csak két csoportmeccsük volt. A cseh Sparta Prahától 2-0-ra kikaptak, ráadásul egyik játékosukat kartörés miatt elvesztették, a lengyel Varsoviát viszont 3-1-re legyőzték, így továbbjutottak a 16 közé.
A nyolcaddöntőben a török Besiktast győzték le 1-0-ra, a negyeddöntőben pedig 1-1-es rendes játékidő, majd gól nélküli hosszabbítás után hatméteres büntetőlövésekkel búcsúztatták az Atlético Madrid korosztályos együttesét.

Az elődöntőben a holland Double Dutchies elleni 3-1-es siker azt jelenti, hogy a DVSC-DLA játssza szombat délután a rangos nemzetközi torna döntőjét a milánói Sforza-vár udvarán kialakított miniarénában a szlovén NK Maribor ellen.

A tornán a hatfős csapatok egyszer 16 perces mérkőzéseket játszanak, műfüves pályán.
“Alapvetően azért jöttünk, hogy a gyerekek érezzék jól magukat. Nem a jó eredmény elérése volt a legfontosabb, hanem az, hogy gátlások nélkül, önfeledten játsszanak” – mondta az MTI tudósítójának a csapat edzője, Madar Csaba, a DVSC és az MTK egykori labdarúgója, aki szerepelt az 1996-os atlantai olimpián a magyar válogatottban.

“Az első csoportmeccsünk nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, nagyon nehéz ágra kerültünk, de evés közben jött meg a srácok étvágya. Az Atlético Madrid elleni meccs volt a csúcspont, abban a mai nap minden viszontagsága meglátszott. Erőn felül teljesítettek a játékosaink, de a szerencse is kellett a fináléba kerüléshez” – tette hozzá.

A futballtorna a Milánóban zajló IV. Nemzetközi Gyermekfórum a Gazprom Foci a Barátságért (F4F) társadalmi programjának fő eseménye, amelyet azért hoztak létre, hogy támogassa az ifjúsági sportot, emellett pedig népszerűsítse a toleranciát és a különböző országok, nemzetek tiszteletét a fiatal labdarúgók körében.

A fórum résztvevői szombaton Franz Beckenbauerrel, a program nemzetközi nagykövetével is találkozhatnak, a pénteki elődöntők kezdőrúgását pedig Maximiliam Meyer és Leon Goretzka, a Schalke 04 játékosai végezték el.