A szolgálati kutyák képzéséről konferenciáznak a rendőrök

Ország Rendőrség

Az Európai Unió 2011-ben KYNOPOL néven hozta létre a rendvédelmi kutyavezetők hálózatát, hogy a tagállamok bűnüldöző szervei a szolgálati kutyák alkalmazásával kapcsolatos tevékenységeiket megfelelően koordinálni tudják. A hálózat hozzájárulhat a szervezett bűnözés, illetve súlyos nemzetközi bűncselekmények elleni egységesebb fellépéshez.

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Főosztály Dunakeszi telephelyén 2019. június 4-én és 5-én kétnapos nemzetközi konferencia keretében cseréltek információt a résztvevő országok képviselői.

Dr. PhD. Less Ferenc r. alezredes köszöntő beszéde után előadások hangzottak el a ROKK, a Készenléti Rendőrség, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei részéről, amelyben ismertették a Magyarországon folyó munkát. Az ír, szlovén, angol, román, görög, bolgár, valamint a litván rendőr kollégák bemutatták a kutyás szolgálati formájuk felépítését, működését, valamint szakterületükön folyó szakmai munkát.

A konferencia első napjának délutánját egy szakmai bemutató színesítette Dunakeszin, míg másnap a budapesti Szusza Ferenc Stadionban tömegoszlatási és tömegkezelési kutyás bemutatót láthattak a külföldi vendégek.