Határ menti együttműködés a román kollégákkal

Rendőrség

A ROHU 183 „SAFE BORDER, SAFER LIFE” projekt az Interreg VA Románia-Magyarország együttműködési program révén valósul meg. Finanszírozásában az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint a két állam vesz részt.

A program célja a román-magyar közös projektek finanszírozása, amelyek a határ mindkét oldalán azonosított szükségletekkel foglalkoznak, közös megközelítést és innovatív megoldásokat nyújtanak, ezáltal hozzájárulva a támogatható terület fenntartható fejlődéséhez.

A projekt célja a határokon átnyúló, intézmények közötti együttműködési keret kialakítása a romániai Bihor Megye és Hajdú-Bihar Megye térségben, az integrált migrációkezelés javítása, a határ menti migrációs helyzet diagnosztizálása, valamint a migráció által érintett embereknek szóló tájékoztatási tevékenységek fokozása. Több mint száz román és magyar rendőrnek nyílik lehetősége a bevándorlási menedzsment területén szerzett tapasztalatok cseréjére, bevált gyakorlatokon és képzéseken keresztül. Ezeknek a képzéseknek teret ad a projekt keretében helyreállított konferencia központ. A lakosság tájékoztatásának érdekében több ezer szórólap készül a programról, a népességvándorlásból adódó kockázati helyzetek mérséklésére vonatkozó javaslatokkal, és tanulmány készül a migráció Bihor megye – Hajdú Bihar megye határ menti régiójára gyakorolt ​​hatásáról. Ugyanakkor létrejön egy információs pont a migrációról, amely egy weboldalon és a rendszeres események megszervezésén keresztül biztosítja a jelenség folyamatos nyomon követését a térségben.

A projektpartnerek a Bihor Megyei Prefektúra intézmény, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nagyváradi Területi Határrendőr-felügyelőségés és a Bihor Megyei Rendőr-felügyelőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.