Testvére adatait diktálta be a rendőröknek egy szoboszlói férfi, hogy megússza a felelősségre vonást

Rendőrség

A vádlott 2018. szeptember 16. napján a hajnali órákban vezetett személygépjárművet Nádudvaron, amikor rendőri intézkedés alá vonták. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a jármű egyik helyzetjelző lámpája nem működött, a műszaki érvényessége több, mint hét évvel azelőtt lejárt, nyolc éve kivonták a forgalomból és nem rendelkezett felelősségbiztosítással.

Az intézkedő rendőrök felszólították a vádlottat, hogy adja át a vezetői engedélyét, azonban a vádlott soha nem rendelkezett jogosítvánnyal, ezért azt mondta, hogy otthon hagyta, egyéb okmány sem volt nála.

Az igazoltatást végző rendőröknek a saját testvére személyes adatait közölte, ezáltal a rendőrhatóság tagjai előtt a testvérét valótlanul vádolta a közlekedési szabálysértések elkövetésével.

A vádlottat előállították a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság Nádudvari Rendőrőrsére, ahol kinyomtatták a testvére arcképes adatlapját és megállapították, hogy az nem hasonlít a férfira. Mivel a vádlott továbbra is azt állította, hogy az, akinek mondta magát, a rendőrök az azonos lakóhelyre bejelentkezett személyek arcképes adatlapját is ellenőrizték és megállapították, hogy a közölt adatok a vádlott testvérére vonatkoznak.

A vádlott ezután ismerte el, hogy azért diktálta be a testvére nevét és személyes adatait, mert a családban ő rendelkezik vezetői engedéllyel. A megállapított tények alapján a testvér ellen nem indult szabálysértési eljárás, míg a vádlottat közlekedési szabálysértések miatt felelősségre vonták.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat bocsássa próbára.