Kitüntetést kaptak a nagyhegyesi gázkitörésnél hősiesen helytálló katasztrófavédelmisek

Rendőrség

Bátorságukért, hősies helytállásukért vehettek át többen elismerést december 12-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Mellettük több kolléga kerek születésnapja alkalmából kapott ajándéktárgyat.

November 20-án a Magyar Földgáztároló Zrt. Nagyhegyes-gólyási telephelyén műszaki meghibásodás következtében 70 bar nyomással metángáz áramlott ki a szabadba. A gáz meggyulladt és körülbelül tizenöt méter magas, nyolc méter átmérőjű égő fáklyaként veszélyeztette a környezetében lévő berendezéseket. A fáklyaláng eloltása csak a kiáramló gáz nyomásának csökkentése után kezdődhetett meg. Ehhez porsugarakkal leválasztották a lángot, majd vízsugarakkal megakadályozták, hogy visszagyulladjon.

A lángok eloltása után a szabadba áramló, percenként nagyjából háromszáz köbméter gáz miatt közvetlen robbanásveszély állt fenn, amíg a berendezéseket teljesen vissza nem hűtötték. A káresetnél tanúsított kiemelkedő tevékenységéért a BM OKF vezetője Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Katona Mihály tűzoltó századost, a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát, valamint Sós István tűzoltó főtörzsőrmestert, Szabó Tibor tűzoltó főtörzsőrmestert, Szilágyi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmestert és Szabó Zoltán Ádám tűzoltó őrmestert, a debreceni tűzoltóság beosztott tűzoltóit.

Mellettük még
Ötvenedik születésnapja alkalmából Góra Zoltán ajándéktárgyat adományozott Csuja Gábor tűzoltó főtörzsőrmester, a hajdúnánási hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának.