Általános iskolásoknak tartottak bűnmegelőzési előadást

Rendőrség

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai a debreceni József Attila Általános Iskolában bűnmegelőzési előadást tartottak 2018. április 26-án. A digitális témahét keretében megrendezett prevenciós foglalkozáson 55 tanuló vett részt, akik az interaktív előadás keretében megismerkedhettek az internet számos veszélyforrásával. A filmvetítéssel színesített programon a tanulók megoszthatták tapasztalataikat és kérdéseket tehettek fel a rendőröknek, akik felhívták figyelmüket a nem megfelelő internethasználat jogkövetkezményeire is.

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai a prevenció érdekében fiatalokat érintő témákban 2018 áprilisában közel 200 gyereknek tartottak előadást, amelyeken az elkövetővé, illetve áldozattá válás elkerülésének lehetőségeit ismertették a hallgatósággal.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai szülőknek, a gyerekeket kiemelten érintő internet használattal kapcsolatosan:

– Beszélgessenek el a gyermekekkel az internet hasznos használatának lehetőségeiről és hívják fel a gyerekek figyelmét a káros weboldalak veszélyeire!
– Figyelmeztessék a gyerekeket, hogy a közösségi portálokra körültekintően helyezzenek fel fényképeket, kerüljék a saját magukat vagy másokat kellemetlen helyzetbe hozó fotók/videók feltöltését, hiszen, amit egyszer feltöltenek az internetre, többé nem törölhető le, azokhoz bárki hozzáférhet, így azzal bármikor visszaélhet!
– A különböző chat-fórumok – azon kívül, hogy rombolják a valódi emberi kapcsolatokat – veszélyeket is jelenthetnek a gyermekek számára. A virtuális világban köttetett barátságok gyakran nem állnak közel a valósághoz és valódi, személyes kapcsolat nélkül sohasem lehetünk biztosak a „vonal” másik oldalán ülő személyében.
– A szülők feladata és egyben felelőssége, hogy nyomon kövessék a gyermekük által látogatott tartalmakat és azt lehetőség szerint, a kifejezetten ezt a célt szolgáló szűrőprogramokkal kontrollálják.