A megváltozott útviszonyokra figyelmeztet a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság

Rendőrség

Ősszel megváltoznak a közlekedési viszonyok, az eső áztatta ködös utakon megnövekszik a közúti balesetek kockázata.
Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák.

Fontos, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse a járművét a megváltozott
körülményekre. A járművezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek. Ősszel a látási viszonyok általában rosszabbak a tavasszal és nyáron megszokottnál.

Nagyon fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, ami nem csak azért fontos, hogyazok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne  vakítsanak el.

A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég. A jól működő és „csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.

A betakarítási „dömping” egyik veszélyforrása lehet a mezőgazdasági területekről felhordott
sárszennyeződés, amitől szintén nagymértékben csúszóssá válik az úttest. A csúszós úton való közlekedés valamennyi járműkategóriára veszélyt jelent. Aki az utat beszennyezi, annak
kötelessége azt eltávolítani.

A megváltozott látási és útviszonyok – különösen esős időben, illetve ködben – más járművezetői magatartást követelnek. Nagyobb követési távolságot kell tartani az ilyenkor igen gyakori utoléréses balesetek, azaz „koccanások” elkerülésére. Általában lassúbb haladás és óvatosabb, körültekintőbb közlekedés szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket.

Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra (lakott területen belül és kívül egyaránt),
mindenkor biztosítani kell a gyalogosok elsőbbségét a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, és fokozott figyelemmel kell lenni a figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

A gyermekek különösen az iskolák környezetében vannak nagyobb veszélynek kitéve. Az esős-szeles időben a gyalogosok általában kevésbé körültekintőek, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni. Ezért esős időben fokozott figyelemmel, a haladási sebesség csökkentésével kell vigyázni a gyalogosokra.

Hajdúböszörmény illetékességi területén szeptemberben 2 közlekedési baleset végződött tragikusan.

Mindkét esetben kerékpárosok sérültek meg olyan súlyosan, hogy életüket nem sikerült
megmenteni.

Elsődleges céljaink között szerepel a közlekedésbiztonságot, ezért a Hajdúböszörményi
Rendőrkapitányság munkatársai továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedési
szabályok megsértőinek kiszűrésére, annak érdekében, hogy mindenki balesetmentes
közlekedést követően érkezhessen úti céljához.

Valamennyi közlekedő biztonsága érdekében kérjük, figyeljenek egymásra, legyenek partnerek a közlekedésben és tartsák be a közlekedési szabályokat!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!