Javában folyik a kiképzés a Bakonyban

Rendőrség

Az elmúlt héten az egyéni és raj szintű kiképzéseké volt a főszerep a közelmúltban kezdődött BRAVE WARRIOR 2016 gyakorlaton. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonái a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén készülnek a továbbiakban szakasz, majd század szintű komplex feladatok végrehajtására.

„Az egyéni felkészítéseket végrehajtottuk, most áttértünk a rajfelkészítésekre, rajösszekovácsolásra. Első körben a menetalakzatokat és a terepen való mozgást gyakoroltattuk az állománnyal. A rajoknak rajállást kellett foglalniuk és meg kellett szervezni annak biztosítását. Mindemellett természetesen harcjárművel történő gyakorlásban is része volt az állománynak. A világban zajló változó körülményekre reagálva – mivel a hibrid hadviselés egyre inkább előtérbe kerül- olyan helyzetekben is gyakoroltattuk és teszteltük a katonákat, amelyek során váratlan helyzetekre kellett reagálniuk, mint például egy- az úton talált IED (imrovised explosive device- házilag készített robbanószerkezet). Mindezek mellett a támogató szakasz is felkészülést hajtott végre. Esetükben nagyon fontos, hogy jól gazdálkodjanak az idővel és minél gyorsabban tüzelőállást foglaljanak, hiszen ők biztosítják a terepszakaszt, ahol a lövészek elfoglalják az állásaikat.”- mondta el Ispán Tamás főhadnagy, a 3. század parancsnoka.

Nagyon fontos a gyakorlat kezdeti szakaszában a kisalegység szintű összekovácsolás, hisz mindig kerülnek új, fiatal katonák az alegységekhez, akik még nem rendelkeznek akkora tapasztalattal, mint régebb óta szolgáló társaik. A rajösszekovácsolás jó alkalom arra, hogy összeszokjon az állomány, különösen az újoncok számára, az alegység többi tagjának pedig ez egy újabb lehetőség a terepen történő ismétlésre.

Az úgynevezett száraz begyakorlásokat követően a rajok megkezdték a lövészetek végrehajtását. A kézi fegyverek mellett a BTR80 típusú harcjárművel, aknavető és páncéltörő fegyverekkel történő lövészetre is sor került a napokban. A heti program része volt még az úgynevezett ECAS (Emergency Close Air Support) begyakorlás is, amely szükség esetén közvetlen légi támogatás bevetését teszi lehetővé – jelen esetben Gripen vadászgépek bevonásával.

bocskaidandar.hu