A rendőrség is felkészült az iskolakezdésre

Rendőrség

Szeptemberben a rendőrség és a polgárőrség ismét kiemelt jelenlétet biztosít az iskolák közelében a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában. A rendőri jelenléttel elsősorban a gyerekek biztonságos közlekedését segítik, mivel fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy szeptember 1-jétől a reggeli órákban főként 7-8 óra között, valamint délután 16-17 óra között a nyári időszakhoz képest nagyobb forgalomra kell számítani az oktatási intézmények környékén.

Ha szükséges, a szülők induljanak el korábban az iskolába a gyerekekkel. A tanintézmények környékén legyenek figyelemmel arra, hogy szabályosan parkoljanak le. A gyermekek biztonsága érdekében minden esetben használják a gyermekbiztonsági rendszereket. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a gépjárművezetőket és a kerékpárosokat, hogy az oktatási intézmények környékén – különösen az ott található gyalogos-átkelőhelyeknél – fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Közlekedjenek türelmesen és fokozott figyelemmel! 

A rendőrség a 2016/2017-es tanévben is folytatja hosszú évek óta folyó tanévkezdeti kampányát. „Az iskola rendőre” program – amelyet 2008. szeptember 1-jén kezdett meg a rendőrség -, a mostani tanévben is folytatódik. Célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.

Hajdú-Bihar megyében összesen 77 tanintézménynél lesznek ott az egyenruhások ebben a hónapban, hogy elősegítsék a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására.

A tanév során az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart majd a tanintézmény vezetőségével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet). Az iskolarendőr nevét, elérhetőségét a programban résztvevő iskolákban plakáton tesszük közzé.

A 2016/2017. tanévben 142 oktatási intézményben (133 általános, valamint 9 középiskolában) 124 rendőr kezdi meg iskolarendőri szolgálatát Hajdú-Bihar megyében.

A rendőrség több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az iskolai bűnmegelőzési oktatás területén. A DADA program az általános iskolákban, az ELLEN-SZER a középiskolákban van jelen, az Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadók állandó jelleggel tevékenykednek a középiskolákban. Az iskolai programok összes területén fokozott, kiemelt hangsúlyt kap a prevenciós tevékenység.

A Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség részéről is kiemelt figyelmet kap a tanévkezdés, hiszen gyermekek biztonsága elsődleges. Az ilyenkor szokásos kampány során a polgárőrök önállóan is és a rendőrség állományával szoros együttműködésben is jelen vannak az iskolák és az óvodák környékén, ahol elsősorban bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában segédkeznek.