Hat év börtönt kapott egy volt főnyomozó Debrecenben

Rendőrség

Jogerősen hat év börtönre ítélte a Debreceni Ítélőtábla hétfőn Cziczás Lászlót, a debreceni rendőrkapitányság bevetési osztályának volt főnyomozóját.

Az egykori nyomozót felbujtóként, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás, bűnsegédként elkövetett csalás és sikkasztás, rablás előkészítése, orgazdaság, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés bűntettében mondták ki bűnösnek.

Az ítélőtábla Elek Balázs vezette tanácsa ezzel részben helyben hagyta az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék ítéletét, ugyanakkor mellőzte a 400 ezer forintos pénzbüntetést, helyette csaknem 1,3 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

Cziczás László 2008-2009-ben a bűntársainak nyomozati jegyzőkönyveket adott ki, megtévesztette kollégáit és házkutatási engedélyt is hamisított.

Három másik vádlottat ítélt még a bíróság végrehajtandó, egytől két évig terjedő szabadságvesztésre többszörös vagy különös visszaesőként, további három vádlott pedig felfüggesztett börtönt kapott. Náluk folytatólagosan elkövetett lopás, sikkasztás, csalás bűntettét és rablás előkészületének vétségét állapította meg a bíróság. A többi öt vádlottat pénzbüntetésre ítélték.

A bíróság megállapította, hogy Cziczás László a másodrendű vádlottal egy büntetőeljárásban ismerkedett meg, amelyben a rendőrség képviseletében ő járt el. A másodrendű vádlott 2008-as szabadulása után baráti kapcsolat alakult ki közöttük, de a többi vádlott is az ismeretségi körükbe tartozott, közülük többen különös vagy többszörös visszaesők.

A bíróság szerint Cziczás László rendszeresen tartotta a kapcsolatot vádlott-társaival, egy debreceni presszó belső helyiségében fogadta őket. Többeken is segített albérlettel, pénzzel, cserében elvárta, hogy szolgáltassák neki az általa kért információkat.
Cziczás László és társai egyebek mellett “saját zsebre” értékesítették egy felszámolás alatt álló cég értékes berendezéseit, egy vállalkozót több mint tízezer eurótól fosztottak meg, hamis házkutatási paranccsal festményeket loptak, és egy műszaki cikkeket szállító kamiont is ki akartak rabolni.