Kerékpáros rendezvények Hajdú-Bihar megyében

Rendőrség
A debreceni, a balmazújvárosi, a hajdúböszörményi és a tiszacsegei rendőrök is felhívták a figyelmet a szabályos közlekedésre.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az előző évekhez hasonlóan 2014. október 2-án egy debreceni általános iskolában közlekedésbiztonsági előadást tartott, amelyen az iskolások megismerkedtek a legfontosabb – gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó – közlekedési szabályokkal, valamint kerékpáros ügyességi versenyen is részt vettek. Az előadást és versenyt követően a gyerekek ismereteiket KRESZ teszt formájában ellenőrizhették. A legjobb eredményt elért 11 diák a 2014. november 13-án tartott eredményhirdetésen kerékpáros igazolványt kapott a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottságtól. A rendezvény célja az volt, hogy a rendőrök a gyermekek felkészítésével javítsák a közlekedésbiztonsági helyzetet és megelőzzék a közúti közlekedési balesetek bekövetkezését.

A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság 2014. november 12-én a Város Önkormányzatának, a Hajdúböszörményi Területi Balesetmegelőzési Bizottságnak, valamint egy biztosító társaságnak a támogatásával kerékpározáshoz alkalmas, jól láthatóságot segítő dzsekiket adott át a Hajdúböszörményi Keró Lovagoknak, amellyel a cél a biztonságos kerékpározás elérése, a védőeszközök használatának népszerűsítése volt. A Keró Lovagok elnevezésű iskolásoknak szóló program arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyerekek kerékpározás közben használják a védőfelszereléseket, ismerjék meg a kerékpáros közlekedés szabályait, valamint balesetmegelőzési programokon vegyenek részt és mindezekkel példát mutassanak kortársaik előtt.

A balesetek megelőzése érdekében a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság által indított „Látni és látszani” elnevezésű kampányhoz, melynek ideje alatt a rendőrök a láthatóságot segítő eszközöket – lámpát, prizmát és láthatósági mellényt – osztanak a kerékpárral közlekedőknek. A rendőrök felhívják a közlekedők figyelmét a rájuk vonatkozó KRESZ szabályokra és ellenőrzik a kerékpárok kötelező tartozékait is. A járőrök 2014. november 13-án a Balmazújvárost Nagyhegyessel összekötő 3321-es úton osztottak láthatóságot segítő mellényeket az ott dolgozóknak.

A Tiszacsegei Rendőrőrs munkatársai 2014 októberében és novemberében – egy-egy alkalommal – ellenőrizték egy tiszacsegei, valamint egy újszentmargitai általános iskolákba kerékpárral érkező tanulók kétkerekű járműveinek műszaki állapotát. Az ellenőrzések alkalmával a rendőrök több mint 200 kerékpárt vizsgáltak át és a járművek állapotáról olyan nyomtatványokat töltöttek ki, amelyeken rögzítették a feltárt hiányosságokat, hogy felhívják a tanulók és a szülök figyelmét is azok kijavítására, pótlására. A rendőrök a második ellenőrzés alkalmával a kifogástalan műszaki állapotban lévő kerékpárral érkező alsó és felső tagozatos diákok között – a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával – egy-egy kerékpáros védőfelszereléseket tartalmazó ajándékcsomagot sorsoltak ki. A kampány sikere, hogy a második alkalommal több kerékpár bizonyult kifogástalan műszaki állapotúnak, mint először.