Soha nem volt még ekkora munkaerőhiány a rendőrségnél, bajban a tűzoltóság és a pénzügyőrség is

Ország

Sokan már csak hivatástudatból maradnak a rosszul fizető állásokban, a hivatásos állomány 40 százaléka azt fontolgatja, hogy felmond.A rendvédelmi terület valamennyi szakmája bajban van a rendőröktől és a tűzoltóktól a pénzügyőrökön át a büntetés-végrehajtásig – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, minden ágazatban a felmondást fontolgatja a hivatásos állomány 40 százaléka. Bár a 2015-ben kezdődött 50 százalékos bérfejlesztési program megvalósult, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) adatai alapján a rendőrök legalább 30 százaléka azonban 2019-ben már nem kapott egy fillérrel sem többet.

Pongó Géza szakszervezeti elnök azt mondta, soha nem volt még ekkora létszámhiány a rendőrségnél,

az utóbbi tíz évben általában kétszázan léptek ki január és december közt, de tavaly 2 ezerre ugrott a szám.

Egy 60 ezer rendvédelmi dolgozó megkérdezésével végzett felmérés szerint a nagyon magas pályaelhagyási szándék mögött egyértelműen a piaci béreknél jóval kisebb fizetések állnak, különösen az alacsonyabb beosztásban, jellemzően tiszthelyettesként dolgozók körében.

A szakszervezet szeretne újabb 50 százalékos béremelést, továbbá fontosnak tartják, hogy a korpótlékot már 5 év szolgálati idő után megkapja a dolgozó a mostani tíz év helyett. A munkatársak lakhatásának segítése szintén megoldásra vár, csakúgy, mint a biztonság is. Utóbbival kapcsolatban már 2015-ben kidolgoztak egy életpálya biztosítási rendszert, amiről kormány-előterjesztés is készült, de végül levették a napirendről.