Szabadtéri tűz

Péntektől visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

Ország

Péntektől visszavonták a tűzgyújtási tilalmat az érintett öt megyében – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Az indoklás szerint az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdős és mezőgazdasági területeken, ezért – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve – péntektől Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is visszavonják a június 14-vel elrendelt tilalmat.

A Nébih a közleményben felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a tilalom feloldása után is legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

“Továbbra is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeset forrása lehet” – írta a Nébih, hozzátéve: a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon lehet tájékozódni.