Puzsér Róbert

Puzsér hárompontos ajánlatot tett az ellenzéknek

Ország

Három pontból álló ajánlatot tett az ellenzék pártjainak Puzsér Róbert annak érdekében, hogy az ősszel esedékes önkormányzati választáson legyőzzék Budapesten a Fideszt. A Jobbik és az LMP támogatását élvező főpolgármester-jelölt szerint a fővárosban centrumpozícióból és nem baloldalról lehetséges a hatalomváltás.

Puzsér Róbert csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: meggyőződésük szerint a múlt évi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás során bevált recept Budapesten is működhet. Ez azt jelenti, hogy “a Nemzeti Együttműködés Rendszere centrumpozícióból leváltható”, és “nem a balszélről” – jelentette ki.

Puzsér Róbert hozzátette: Budapesten többségben vannak a centrumszavazók, ez az LMP, a Jobbik és a Momentum szavazóit jelenti. A múlt évi országgyűlési választási eredmények alapján 31 százaléknyian vannak a fővárosban. Az ellenzéki szavazók 40 százalékát az LMP és a Jobbik szavazói teszik ki, és ha nélkülük akar az MSZP és a DK főpolgármestert, valamint kerületi polgármestereket leváltani, akkor az nem fog megvalósulni – vélekedett.

Kifejtette, az ellenzéki pártoknak szóló ajánlat azt tartalmazza, hogy “korrekt” kerületi elosztás valósuljon meg az ellenzéki pártok között, legyen egy fővárosi “minimumprogram”, amelynek része egy antikorrupciós csomag, s végül meghatározott feltételekkel, nem az MSZP szervezésében, legyen előválasztás az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjéről.

A “korrekt” kerületi elosztás az előző évi és a most májusban esedékes európai parlamenti választások budapesti eredményeinek átlagát alapul véve történhetne meg. “A megalázó ajánlatokból a centrum nem kér többet” – fogalmazott.

Puzsér Róbert szerint szükség lenne egy fővárosi minimumprogram elfogadására is, és szeretnék, ha tartalmazná “Sétáló Budapest” programját. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a baloldalt nem igazán érdekli Budapest sorsa, nem igazán van tervük a fővárossal, az ő esetükben a politikai munkát a pozíciók “elseftelése” jelenti.

Az ajánlatban szerepel egy meghatározott feltételekkel megrendezendő előválasztás. Mi nem vagyunk akadályai az előválasztásnak, viszont ragaszkodunk a magunk feltételeihez – közölte Puzsér Róbert.

Puzsér Róbert a sajtótájékoztatón új szórólapokat mutatott be, amelyeken az MSZP és a DK kerületi polgármester-jelöltjeinek “meghatározták státuszát szakmailag és etikailag”. Ennek alapján három kategóriába sorolták a “régi baloldal” jelöltjeit: így vannak a teljesen elfogadhatatlanok, a szakmailag nem, de emberileg alkalmas polgármester-jelöltek, valamint az elfogadhatók, akik képesek kerületek vezetésére.

Kitért arra is, hogy kedden, a jelenlegi tervek szerinti előválasztást rendező civil szervezet egyeztetésén nem jelent meg az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum sem.

Szerinte “nagyon úgy néz ki, hogy nem akarják az előválasztást”, azt “el akarják szabotálni”, az ezért való felelősséget pedig rá akarják tolni.

Kérdésekre válaszolva Puzsér Róbert elmondta: a siker érdekében minden kerületben és fővárosi szinten is egy ellenzéki jelöltnek kellene indulni a kormánypártok jelöltjével szemben. Ehhez koordináció szükséges, és nem összefogás – hangsúlyozta.

Puzsér Róbert a baloldali pártok főpolgármester-jelöltjéről szólva azt mondta: Karácsony Gergely “alapvetően egy gyenge vezető”, “pont az alkalmatlansága teszi alkalmassá (…) az MSZP számára”. Szerinte a szocialistáknak nincs szükségük erős budapesti vezetőre, egy gyenge vezetőre van szükségük, akinek “a háta mögött folyhat a fideszesekkel közös mutyi”.

Puzsér Róbertet kérdezték Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő “patkányozó” kijelentéséről is, és erre úgy reagált: “aljadék, a legrosszabb Bayer Zsolt-i hagyomány”, nem tudja eléggé elítélni.