Termőföld, szántás Hajdú-Biharban

Falugazdászok segítik az egységes kérelmek beadását

Ország

Megkezdődött kedden az egységes kérelmek beadásának időszaka, amelyhez az idén is ingyenes segítséget nyújtanak a falugazdászok – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-t közleményben.

A NAK emlékeztetett arra, hogy idén már 46 jogcímre lehet támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani. Több jogcím igénylése esetében változtak az előírások és a kötelezettségek, erről a kérelem kitöltésekor a NAK szakemberei felvilágosítást adnak – jelezték.

A támogatási kérelmek kétharmadát, évente mintegy 120 ezer kérelmet a falugazdászok közreműködésével adják be a gazdák – közölte a kamara.

A NAK kiemelte, hogy a kérelmeket az idén is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) internetes felületén lehet beadni. A szankciómentes benyújtásra május 15-ig van lehetőség, az ezt követő napokon benyújtott kérelmeknél munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel kell számolnia a termelőnek. A kérelem beküldésének utolsó napja június 11.

A május 15-ig beadott kérelmek szankció nélküli módosítása idén május 31. helyett június 2-ig lehetséges, kivéve az állatalapú támogatási kérelmeket, amelyek változtatása esetén május 15. után már támogatáscsökkenéssel kell számolni – tették hozzá.

Közölték, hogy őstermelői kártyával vagy kamarai kártyával jelentősen gyorsítható az egységes kérelmek benyújtása. Javasolják azt is, hogy az agrártámogatások igénylésekor az ügyfél személyesen járjon el. Amennyiben a gazdálkodó valamely családtagja nevében járna el, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg. A képviselet igazolására a NAK portáljáról letölthető MH1 nyilatkozatot kell kitöltve és aláírva magával vinnie a kamarai tagnak – közölte a NAK.