4 vásárlási szokás, amivel pénzt takaríthatunk meg

Ország

Mindenkinek vannak olyan rossz költekezési szokásai, amelyek elhagyásával sokkal több pénzt tudnának félretenni. Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyit költünk feleslegesen, és nem gondolunk bele abba, hogy az adott összeget jobban is beoszthatnánk. Ha nem tudunk minden hónap végén egy meghatározóbb összeget félretenni az azt jelenti, hogy valamin változtatnunk kell.

A legfontosabb megszabadulni azoktól a rossz szokásoktól, amelyek miatt több pénzt költünk, mint kellene. Az a jó, ha a költségvetésünket saját magunk igényei szerint alakítjuk. Mindenki tudja magáról, hogy mik azok a dolgok, amelyekről le tudna mondani.

A Financer 4 tippje segít, hogy a legközelebbi vásárlás során a legjöbb döntést hozza meg.

 

  • Termékek összehasonlítása vásárlás előtt

A legrosszabb szokás talán az, hogy általában mindig ugyanazt a megszokott terméket vásároljuk. A legtöbbször elfelejtjük összehasonlítani a különböző termékek árait, pedig a vásárlásnak ez az egyik legfontosabb tényezője.

Elég csak abba belegondolni, hogy mikor próbáltunk ki utoljára egy új márkát? Lehet szó bármilyen termékről, akár az évek óta megszokott sajtról vagy felvágottról, de lehet például kávé vagy joghurt is. Ezekből a termékekből elfogyás után általában mindig ugyanolyant vásárolunk.

A legközelebbi vásárláskor álljon meg a polc előtt, és mielőtt levenné kedvenc termékét, nézze meg a többi ajánlatot is. Biztosan találni fog egy új márkát vagy egy más típusú terméket, ami olcsóbb. Az sem kizárt, hogy a minősége is jobb.

Nagyon sokan azért nem állnak meg nézelődni, mert így azt hiszik, hogy túl sok időbe telne. Ez azonban egyáltalán nem igaz, hiszen az egész folyamat 1-2 percet vesz igénybe, viszont megéri az időt, mivel egy új, olcsóbb márkát mindig jó ötlet kipróbálni.

Nem csak a termékeket kell összehasonlítani, mivel, ha mindig ugyanabba a bevásárlóközpontba járunk, akkor érdemes különböző boltokban is körülnézni. Az interneten könnyen össze lehet hasonlítani az áruházak ajánlatait, így biztos találunk olyan üzletet, ahol olcsóbban is meg tudnánk vásárolni a szükséges dolgokat.

 

  • Nem érdemes mindig mindenből újat vásárolni

Az emberek hajlamosak mindenből újat venni, és a használt dolgokat sokan figyelmen kívül hagyják. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a használt piacban nem lehet bízni, azonban az esetek 80%-ban nem azért adnak el valamit, mert rossz vagy nem működik.

Ha nagyobb értékű tárgyakról van szó, akkor egy csomó pénzt megspórolhatunk, ha használtan vásároljuk meg ezeket. Attól, hogy használt valami, nem jelenti azt, hogy rossz.

A következő dolgokból megéri használtat is vásárolni:

  • bútorok
  • autó
  • könyvek
  • videojátékok
  • telefon
  • ruhák
  • számítógép

 

  • A drágább ár nem jelent jobb minőséget

Nagyon sokan hallhatták már azt a mondást, hogy a minőséget meg kell fizetni. Ha egy kicsit belegondulunk, akkor ez a legtöbb esetben nem igaz. Rengeteg jó minőségű termék létezik, melyeknek az ára sokkal alacsonyabb a konkurens termékekénél.

Legtöbbször azért drágák a jó minőségű termékek, mivel ezek a cégek rengeteg pénzt fektetnek marketingbe, így a hírnevük is nagyobb. Ekkor mondják azt, hogy tulajdonképpen a márkát fizetjük meg. Attól, hogy drágább valami, nem következik az, hogy a minősége is jobb.

Szinte minden esetben ez a helyzet, még az autóiparban is. Természetesen, a luxustermékeket most nem vesszük figyelembe, mivel a luxustermékeknek meghatározott célközönségük van.

 

  • Érdemes leárazott terméket vásárolni?

Még egy tévedés lehet, ha azt hisszük, hogy a leárazott termékeket nem érdemes megvásárolni, hiszen nincs akkora nagy különbség az eredeti és a leszázalékolt ár között. Sokan úgy vélik, hogy a leárazott termékek utáni kutatás nem éri meg a befektetett időt, mert a megspórolt összeg jelentéktelen.

Leárazott termékeket nagyon is ajánlott vásárolni. A legtöbb termék nem azért van leárazva, mert nem veszi senki, vagy mert túl drága az eredeti áruk.

Ha mindig akciós termékeket vásárolunk, amelyek jóval olcsóbbak a többinél, ez hatalmas különbséget jelenthet a pénztárcánk számára.

A felsoroltakon kívül még lehetnek olyan rossz szokásaink, amelyeket különböző személyektől vettünk át. Van, hogy nem is vesszük észre, hogy a családunk, kollégáink, barátaink milyen nagy hatással vannak a költekezési módszereinkre. Sok olyan dologra rábeszélhetnek melyek teljesen fölöslegesek.

Fontolja meg, hogy milyen esetekben dönthet másképp, és mit tehet meg azért, hogy minden hónap végére sikerüljön pénzt spórolni.