Késnek a nyugdíjkifizetések, ezt reagálta a Magyar Államkincstár

Ország

Többen is jelezték pénteken, hogy nem kapták meg reggel bankszámlájukra a nyugdíjukat. Az OTP-nél úgy tudják, hogy csak hétfőn lesz nyugdíj. A Magyar Államkincstár délelőtt háromnegyed tizenegykor közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél, és azt ígérik, még ma megérkezik a pénz a bankszámlákra. A postai kifizetések hétfőn indulnak.

A nyugdíj folyósításának napja ugyan minden hónap 12-e, de ha ez hétvégére esik, az azt megelőző péntek hajnalban szokott megérkezni a pénz a nyugdíjasok bankszámlájára. Ez viszont most elmaradt.

Az Index egy olvasója szerint az államkincstár azt mondta, ők elutalták a nyugdíjakat, a bankok viszont azt állítják, hozzájuk nem érkezett meg a pénz, GIRO problémára hivatkoznak.

Egy másik olvasójuk a lapnak azt írta:

Eddig sohasem fordult elő, hogy reggel 8-kor ne legyen a folyószámlámon a nyugdíj – ez ma megtörtént

HVG egyik munkatársa péntek reggel egy takarékpénztárban járt. Ott hazaküldték az ott várakozó nyugdíjasokat azzal a magyarázattal, hogy a GIRO nem utalt eddig.

A lap azt írja:

Amikor utalnak, az onnan legalább négy órába telik, hogy átmenjen a rendszeren, vagyis ha reggel nyolckor átmegy az utalás, akkor is délutánig kell várni.

A lap hozzáteszi: a

takaréknál azt mondták, nem csak náluk van probléma, más pénzintézeteknél is ugyanez a helyzet.

Népszava írta meg, hogy

az OTP szerint várhatóan csak hétfőn történik meg az utalás.

Az OTP Bank a honlapján, az online bankolási rendszerében később közölte, hogy

Az OTP Bank tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik. Megértésüket köszönjük.

A CIB Bank pedig azt írta:

a mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani

Az Index friss cikke szerint “más állami juttatások kifizetésével is gondok lehetnek”. Egy fórumban (ITT) például arról is írnak, hogy ápolási díj és rokkantsági járadék sem érkezett meg.

Friss: az Államkincstár közleményt adott ki

A Magyar Államkincstár délelőtt háromnegyed 11-kor közleményt adott ki, a következő szöveggel:

Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél

A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg.

A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják.

A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.