Rádiós frekvenciák pályázatairól, bírságokról és fesztiválok támogatásáról is döntött a Médiatanács

Ország

Körzeti és helyi rádiós frekvenciák pályázatairól, rádiós médiaszolgáltatókkal szembeni bírságokról és fesztiválok támogatásáról is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Budapest 99,5 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatán utólagos hiánypótlás után mindkét pályázót – a Zene Rádió Kft.-t és a Média Depo Kft.-t is pályázati nyilvántartásba vette a testület, az eljárás a tartalmi vizsgálattal folytatódik.

A tanács elfogadta és a honlapján közzétette két, jelenleg használaton kívüli – a Törökbálint 97,6 MHz-es helyi és a Göd 97,3 MHz-es körzeti – rádiós frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét.

A Médiatanács bírságokról is döntött, 50-50 ezer forintot kötelesek fizetni a győri és hevesi frekvencián a Rádió 1 hálózatában működő rádiók szolgáltatói, mivel mindkét szolgáltató a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált tett közzé, valamint nem teljesítették a saját műsoridőre, illetve magyar zenei művek sugárzására tett vállalásaikat – utóbbi rádió közszolgálati, illetve helyi közélettel foglalkozó, helyi mindennapi életet segítő műsorszámból is kevesebbet tett közzé, mint amennyit szerződésében vállalt.

A grémium az ülésén hozzájárult ahhoz, hogy a Kossuth rádió középhullámú adása néhány perccel bővüljön, hogy az illeszkedjen a rádió ultrarövidhullámon hallható 24 órás műsorrendjének szerkezetéhez.

Döntés született fesztiválok támogatásáról is, a Médiatanács 3 millió forinttal járul hozzá a 11. Teheráni Animációsfilm Fesztiválon való részvétel költségeihez, illetve 1,5-1,5 millió forintot ajánlott fel a június 19. és 22. között, egy rendezvény keretében megvalósuló 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál legjobb animációs rövidfilm, illetve legjobb animációs TV-sorozat díjaira.