Félmilliárd forintból bővítette bajai szociális intézményét a református egyház

Ország

Félmilliárd forintból bővítette bajai szociális intézményét a református egyház. A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény új épületét szombaton adták át – közölte a Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

Azt írták: a fogyatékkal élők nappali ellátása és az ország egyik legmodernebb konyhája költözhet januártól abba az új épületbe, amelyet az MRE önerőből, pályázati és kormányzati támogatás nélkül épített Baján.
A konyhán 600 adag étel készül naponta, ezeket betegek, hajléktalanok és fogyatékkal élők kapják.

A fogyatékkal élők nappali ellátásában 40 olyan fiatal részesül, aki már nem járhat iskolába.
A közleményben idézték Bogárdi Szabó István püspököt, az MRE zsinatának lelkészi elnökét, aki az átadóünnepségen azt mondta: Magyarországon csak “az Audinak, a Mercedesnek és a Cédrusnak van ilyen konyhája”. A püspök arra a modern elszívórendszerre utalt, amely a konyhában keletkezett zsírgőzt képes teljesen lebontani, így a főzőhelyről csak tiszta levegő távozik – tették hozzá.

A református püspök szerint “elsősorban a zsinati szeretetszolgálati iroda érdeme”, hogy megtakarítottak csaknem félmilliárd forintot, és a pénzt “nem dísztáblára vagy emlékműre költötték, hanem takarékoskodtak, és ezt a példamutató, sokat ígérő épületet építették meg”.

Bogárdi Szabó István hangsúlyozta: “azok, akik innen kapják az ételüket, meg fogják érezni az eredendő jóságot”. Óriási különbség van ugyanis az “odacsapva főzött étel, és az odaadással, szeretettel készített táplálék között” – tette hozzá.

Bánné Kiss Erzsébet, a szociális intézmény vezetője felidézte: egy évtizede, amikor átvették a bajai önkormányzattól szinte a teljes szociális ellátórendszert, ez 110 dolgozót és 500 ellátottat jelentett. Ma 170 dolgozóval és 1200 ellátottal működik a Cédrus, 17 ellátási formában. Az intézmény a hajléktalanoktól a pszichiátriai betegeken át a fogyatékossággal élőkig segítséget ad minden elesettnek – olvasható a közleményben.