Jutalom helyett a 180 ezres perköltséget is bevasalnák a móri mészárosok nyomravezetőjén

Ország

Bevasalná a perköltséget az állam azon a férfin, aki 2006-ban a móri gyilkosok nyomára vezette a rendőröket. A 25 milliós nyomravezetői díjat sem kapta meg.

Eléggé elege van a rendőrségből Szebenyi Istvánnak, holott 12 éve egy amatőr fémkeresős túrája után egyből oda vezetett hozzájuk az útja.

Szebenyi ugyanis a Tatabányát Tarjánnal összekötő út mentén talált egy földbe ásott hátizsákot, benne pedig egy válltámaszos Skorpió géppisztolyt.

Ezeket adta le a rendőröknek, akik nem sokkal később elkapták Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet, akikről kiderítették, hogy ők a valódi elkövetői a 2002-es móri mészárlásnak, amelyben 8 ember halt meg egy bankrablás közben.

Ám Szebenyi nem kapta meg a 25 millió forintos nyomravezetői díjat, erről így mesélt a Blikknek:

Ha én akkor nem találom meg az erdőben ezeket a tárgyakat, a rendőrség még ma sem tudná, kik a magyar kriminalisztika legbrutálisabb bűncselekményének elkövetői (…) Ezekről a tárgyakról vettek ugyanis DNS-mintát, amely elvezette őket először Nagy Lászlóhoz, akié a táska volt, majd elkapták a társát, Weiszdorn Róbertet is.

Köszönet helyett évekig tartó meghurcoltatást kaptam. A nyomravezetőnek járó huszonötmilliót sem adták oda. Hiába fordultam a bírósághoz, elvesztettem a pert, mert a pontos felhívás úgy volt megfogalmazva, hogy az kapja meg a pénzt, aki megnevezi az elkövetőt vagy a pontos címét. Ezek szerint az, hogy általam jutottak a zsaruk a perdöntőnek számító maradványokhoz, nem számít.

Szebenyinél az verte ki a biztosítékot, hogy ráadásul még a 180 ezres perköltséget is rajta hajtanák be.

Kaptam egy értesítést a végrehajtótól, hogy fizessek be 180 ezer forintot perköltség címén. Vagyis az, hogy meglettek a gyilkosok, elismerés helyett még nekem kerül ennyibe. Biztos, hogy nem fizetek: nem állok úgy anyagilag, másrészt meg felháborítónak tartom ezt az eljárást. Elképesztő, ami történik, rossz belegondolni, hogy ezek után melyik állampolgár segít majd a rendőrségnek, ha rajtam keresztül látja, mi jár viszonzásképpen.

Elsőként Kaiser Edét kapták el a bűnüggyel kapcsolatban, őt életfogytiglanra ítélték. Ám kiderült, hogy nem ő a tettes, Kaiser pedig kártérítési pert indított az állam ellen, de vesztett.

Sajnos, ahogyan Szebenyi István, úgy Kaiser is pert vesztett. Ebben az ügyben jellemzően a nyomozó hatóságok soha nem ismerték be, hogy hibáztak

– mondta el a lapnak dr. Dezső Antal, aki mindkét ügyben a védő volt.

A Blikk cikke szerint míg Szebenyi és Kaiser Ede semmit sem kapott, addig a Kaisert tévesen megnevező K. Attila megkapta a 25 millió forintos nyomravezetői díjat, amit azután is megtarthatott, hogy kiderült, nem Kaiser a tettes.

Nagy László a börtönben öngyilkos lett, Weiszdorn Róbert pedig életfogytiglani büntetése közben megtért és lelkész lett.