Orbán Viktor: “Isten hozta Budapesten Törökország elnökét!” – molinóval tiltakozott a “diktátor” ellen az ellenzék

Ország

A közösségi oldalán köszöntötte a magyar miniszterelnök Törökország elnökét.

Ez a kép került fel Orbán Viktor Facebook oldalára hétfő délután.

Isten hozta Budapesten Törökország elnökét // Welcome to Budapest Mr. President!

– írta Orbán.

A török elnök kétnapos látogatosára érkezett feleségével Budapestre, a reptéren Áder János és neje, Herczegh Anita fogadta őket.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A Párbeszéd politikusai egy molinót lógattak ki a Parlament épületéből, melyen Putyin, Erdogan és Orbán fényképe volt látható, illetve egy ‘Diktátorok’ felirat – írja a 444.hu.

A Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea az épület előtt elmondta, hogy Erdogan látogatásával Orbán Viktor folytatja azt az utat, amin európai demokratikus országok vezetői helyett olyan diktátorokat fogad, mint Vlagyimir Putyin vagy Recep Tayyip Erdoğan. Olyan állami vezetőket, akiknek nem az országuk szabadsága a fontos, nem az emberek jóléte a fontos, hanem az, hogy eszközöket nem ismerve bebetonozzák a hatalmukat és elnyomó rendszereket építsenek ki.

Molinóval tiltakozott a DK is

A Demokratikus Koalíció (DK) egy Orbán Viktort és Recep Tayyip Erdogant ábrázoló, “Love is love” feliratú molinót lógatott ki parlamenti frakcióirodája ablakán, hogy így tiltakozzon a török elnök és a magyar miniszterelnök hétfői találkozója ellen.

 

A DK frakciószóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor megmutatta “török példaképének”, hogy nemcsak az EU-n kívül lehet “szájzárat rakni a népre”, hanem az EU-n belül is, ugyanis nem engedélyezték pártjuk tüntetését.

Gréczy Zsolt hangsúlyozta, ezért a kiakasztott molinóval üzenték meg a “diktátortalálkozó” két résztvevőjének, hogy nem szívesen látott személyek Európában. A képviselő kijelentette, hogy a két politikai vezetőt a “saját népük elnyomása köti össze” és Törökországban pontosan ugyanúgy, a demokratikus intézményrendszer leépítésével “kezdődött a diktatúra, mint nálunk”.