Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte Vizoviczki László védője

Ország

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és az eljárás megszüntetését indítványozta elsődlegesen a Vizoviczki László és társai ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult per másodfokú tárgyalásán Vizoviczki László védője pénteken a Fővárosi Ítélőtáblán.

A védő másodlagos indítványa az volt, hogy a táblabíróság helyezze hatályon kívül az elsőfokú ítéletet és az elsőfokú bíróságot utasítsa új eljárásra. A perbeszédében harmadlagosan azt indítványozta, hogy védencét a bíróság mentse fel, negyedlegesen pedig azt, hogy a bíróság enyhítse az első fokon kiszabott büntetést és mellőzze a vagyonelkopzást.

Vizoviczki László védője arról beszélt, hogy szerint sok “rendszerhiba jelentkezett” az ügyben. Kiemelte, szerinte a vádiratból hiányzik a tényállásszerű elkövetési magatartás, ezért alkalmatlan arra, hogy arról tárgyaljanak.

Az ügyvéd azt mondta, hogy a vádirat koncepciója anyagi jogilag, dogmatikailag elfogadhatatlan. Az abszolút hatályon kívül helyezési okok közé sorolta azt, hogy több olyan körülményt is feltártak, amikor az elsőfokú bíróságnak az eljárás során nem sikerült azt biztosítania, hogy adott esetben minden vádlott védője jelen legyen.
A per másodfokú tárgyalása szerdán kezdődött.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2017. április 28-án kihirdetett, nem jogerős ítéletében hét év börtönnel és több mint 600 milliós vagyonelkobzással sújtotta Vizoviczkit Lászlót vendéglátó-ipari tevékenységgel összefüggésben felbújtóként elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.

Az ügyész akkor minden vádlott vonatkozásában fellebbezést jelentett be, Vizoviczki László és vádlott-társainak többsége viszont felmentésért fellebbezett.

A vád lényege, hogy Vizoviczki a háttérből irányított egy belvárosi éttermekből, a Hajógyári szigeten működő szórakozóhelyekből, diszkókból, night klubokból álló cégcsoportot, melyben 2010 és 2012 között milliárdos nagyságrendű költségvetési csalást követtet el egyes cégek bevételeinek eltitkolásával. Az elkövetés módjának lényege, hogy a vádlottak a szórakozóhelyeken nem ütötték be a bevétel egy részét.

A 2014 őszén kezdődött perben az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért az összesen 34 vádlott többségére.

Az elsőfokú ítéletben Vizoviczki mellett néhány társa öt, néhány pedig kettő-három év körüli letöltendő börtönt kapott, több mint tízen felfüggesztett szabadságvesztést, néhányan csupán közérdekű munkát. Több vádlottat felmentettek.