Kiváló Közútbiztonságért díj: magyarországi kezdeményezés is a díjazottak között

Ország

Brüsszel adott otthont a mai napon annak a rendezvénynek, ahol Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos átadta a 2018. évi Kiváló Közútbiztonságért díjakat. Az elismerést hatan vehették át olyan – az Európai Közúti Biztonsági Charta égisze alatt indított – innovatív és mások számára például szolgáló kezdeményezésekért, melyek elősegítik, hogy javuljon a közúti közlekedésbiztonság, és kevesebben veszítsék életüket az európai közutakon.

A díjazottak között idén Magyarország is képviseltette magát a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) révén. Magyarországon rendkívül sokan közlekednek kétkerekű járművekkel (kerékpárral, mopeddel vagy motorkerékpárral), és közülük egyre többen szenvednek balesetet a közutakon. A nonprofit kutatóintézet „Kétkerekű suli” elnevezésű programja ezt a tendenciát hivatott megállítani és megfordítani. Az élethosszig tartó tanulás koncepciójára épülő kezdeményezés keretében a program interaktív képzéseket biztosít tapasztalt gépjárművezető-oktatók közreműködésével. A résztvevők megismerkednek a védőfelszerelések használatával, és megtanulják, hogyan lehet a baleseteket a legjobban elkerülni. A tanulók a megszerzett ismereteket a gyakorlatban is próbára tehetik veszélyhelyzet-szimulációs gyakorlatok során.

A projekt azzal érdemelte ki az elismerést, hogy professzionális módon közelíti meg az oktatás oldaláról a problémát: tudományos balesetelemzésen alapul, kifejlesztésében pedig tapasztalt instruktorok vettek részt. A képzés hatékonyságát interaktív jellege, az elméleti és a gyakorlati oktatás ötvözése biztosítja. A program további érdeme, hogy bár Magyarország egészét lefedi, mindig a helyi viszonyokhoz igazodik annak érdekében, hogy a diákok életszerű és hasznos tanácsokat kapjanak, melyek birtokában sikeresen elkerülhetik a baleseteket a mindennapok során.

Noha 2001 óta több mint 50%-kal csökkent azoknak a száma, akik közúti balesetben vesztették életüket az Unióban, naponta még mindig 70-en halnak meg balesetben az európai közutakon. Az áldozatok száma éves szinten egy közepes méretű európai város lakosságának feleltethető meg (2017-ben EU-szerte 25 300 közúti halálesetet regisztráltak). A súlyos sérültek száma ennél is magasabb: becslések szerint évente 135 000 ember szenved el olyan sérülést, mely örökre megváltoztatja az életét. A Bizottság ezért 2018 májusában új intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy az EU teljesíteni tudja hosszú távú célkitűzését, azaz 2050-re közel nullára tudja leszorítani a közúti balesetek halálos áldozatainak és súlyos sérültjeinek számát.