Etiópiában jártak emlékexpedíción a szegedi geográfusok

Ország

Emléktábla elhelyezésével tisztelegtek a hat évvel ezelőtti etiópiai fegyveres támadásban elhunyt útitársaik, barátaik, a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa – Fábián Tamás geográfus és Dr. Szabad Gábor kutatóorvos – emléke előtt az Afrikából 2018. január 8-án hazatért expedíció tagjai.
Az Etiópia-Erta Ale Emlékexpedíció tagjai a Danakil–mélyföldön fekvő Erta Ale vulkánnál is jártak – tudtuk meg a csapat vezetőjétől, Dr. Szilassi Péter geográfustól. A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék egyetemi docense, a Teleki Sámuel érmes geográfus, a Magyar Földrajzi Társaság alelnöke hangsúlyozta: útjuk legfontosabb célja, hogy a 2012. január 17-i fegyveres támadás helyszínén a tragédia áldozataira, a Szegedi Tudományegyetem két munkatársára emlékeztető táblát állítsanak.

Az Erta Ale vulkánnál, a kráter külső peremén a 2012. január 17-i fegyveres támadás helyszínén, angol nyelvű emléktáblát helyeztek el az Emlékexpedíció tagjai a következő szöveggel:

„In memoriam of Tamás Fábián

a geographer and Gábor Szabad a medical doctor,

two enthusiastic Hungarian globetrotter, whose lives were taken here on 17th January 2012.

Supported by the Hungarian Government

and inaugurated by their friends

January 2018”

A tábla szövegének magyar fordítása: „In memoriam Fábián Tamás geográfus, és Dr. Szabad Gábor orvos, két lelkes magyar világjáró emlékére, akik 2012. január 17-én itt vesztették életüket. Magyarország Kormányának támogatásával elhelyezték barátai.”

további részletek: u-szeged.hu