“A jedi tanács elnöke lesz” – vicceskedő válasszal rázta le a sajtót a szegedi EHÖK képviselője

Ország

Egy Csongrád megyei hírportált tisztelt meg flegma válasszal a szegedi egyetem Hallgatói Önkormányzatának sajtósa.

A csongradhir.hu írta meg, hogy a szegedi EHÖK 500 ezer forintért vásárolta meg a Telin TV-t. A Hallgatói Mozgalom Vagyonkezelő Kft. 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a televíziót üzemeltető cégben.

A Hallgatói Önkormányzat sajtószóvivője e-mailen keresztül válaszolt a feltett kérdésekre.

Arra a kérdésre például, hogy Török Márk milyen szerepet fog betölteni a megújult csatorna életében, a következő, már-már pofátlan, egy időben jópofizó válasz érkezett:

„A jedi tanács elnöke lesz a tv-n belül :-)”

Az EHÖK szerint félmillió forint a mai világban nem rettentő nagy pénz, a vásárláshoz szükséges tőke a vagyonkezelőjük saját forrásaiból jött össze. Elmondásuk szerint 21. században, a digitalizáció és az internet korában nehéz megítélni, hogy mennyit érhet egy kis vidéki csatorna. A televízió megvétele nem feltétlenül volt a céljuk, az emberi jó szándék és a hallgatói önkormányzat beágyazottságának köszönhetően kerülhetett hozzájuk a csatorna

– írja az EHÖK a kérdésekre küldött válaszlevelében.

10 éve kirobbanthatatlan

A felsőoktatási törvény 2015. évi módosítása korlátozta a tisztségviselők megbízatási idejét, ez minden hallgatói önkormányzati tisztséget egybeszámítva legfeljebb 4 év lehet.

A törvényre azonban fittyet hány a szegedi hallgatói önkormányzat, amelynek egy évtized után is a 31 éves Török  Márk az elnöke.Az ügy a parlamentig jutott, ahol Ikotity István, az LMP parlamenti képviselője arról kérdezte Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, hogy:

„Rendben van-e, hogy Török Márk maradhat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke egy évtized után is?”

A hvg.hu írta meg, hogy Balog helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt: a felsőoktatási törvény 2015. évi módosítása korlátozta a tisztségviselők megbízatási idejét, ez minden hallgatói önkormányzati tisztséget egybeszámítva legfeljebb 4 év lehet.

Az Emmi tájékoztatást kért a Szegedi Tudományegyetemtől, ami azt válaszolta, szerintük is törvénybe ütközik Török Márk elnöksége, így a Szegedi Tudományegyetem rektora megsemmisítette a megválasztásáról hozott választmányi határozatokat.

A hallgatói önkormányzat viszont jogorvoslattal élt, így a bíróság fogja eldönteni, hogy Török Márk a jogszabályoknak megfelelően tölti-e be az EHÖK elnöki tisztségét – írta Rétvári.