Befejezték magyarországi munkájukat az osztrák katonák

Ország

Ünnepélyes keretek között vonták le Ausztria zászlaját az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában december 4-én, hétfőn. Tizenhárom hónap után befejezte munkáját a hazánkban szolgáló osztrák műszaki kontingens.

Hamarosan az utolsó osztrák alegységek is elhagyják a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyát, eddigi külszolgálati helyüket. A határvédelmi feladatok műszaki munkálataiban részt vett és szolgálatukat befejező osztrák katonák első csoportja 2016 novemberében érkezett Magyarországra. Az itt szolgáló négy kontingens több mint egyéves tevékenysége során az osztrák haderő műszaki szakemberei részt vettek a határvédelmi bázisok építésében, bekötő- és megközelítési utak építésével, karbantartásával és különböző szállítási feladatok végrehajtásával járultak hozzá a magyarországi határvédelmi feladatokhoz.

A búcsúztatóünnepségen dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka úgy fogalmazott: az osztrák bajtársak jelenlétének legfontosabb üzenete az, hogy „nemcsak Magyarország gondolja úgy, hogy szükséges valamit tenni az illegális migráció megállítására, megfékezésére, hanem az osztrák kollégáink is ezt ugyanígy gondolják. A két ország hadereje újra bizonyította, hogy képesek vagyunk és tudunk együtt dolgozni.” Hozzátette: a magyar katonáknak nagyon jó, hogy részt vehetnek a határ védelmét célzó feladatban, hiszen a hazát szolgálni alapvető feladat. Mint dr. Ruszin Romulusz dandártábornok emlékeztetett, ezt 2015 előtt főleg külföldön tették: Irakban, Afganisztánban, a Balkánon, Cipruson, a balti államokban. „Most már a magyar emberek is sokkal jobban érzik, hogy miért jó, hogy van a Magyar Honvédség, és hogy mennyire felkészültek a magyar katonák, akik valóban képesek és készek arra, hogy az esküjüket teljesítsék” – foglalta össze.

A negyedik, s egyben utolsó hazánkban szolgáló osztrák kontingens parancsnoka, Volkmar Ertl ezredes beszédében elmondta, az ittlétük során két fontos feladatuk volt: az egyik a zúzott köves utak építése azzal a céllal, hogy a határhoz vezető utak könnyebben használhatók legyenek. Az osztrák haderő műszaki katonái összesen tizenkét és fél kilométernyi úthálózatot építettek ki. A másik jelentős feladatkör a szállítás volt, amely során kétszázötvenezer kilométert tettek meg déli határunk mentén.

A zászlólevonást követően dr. Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese is kifejezte nagyrabecsülését az ünnepségen felsorakozott osztrák és magyar katonák előtt. „Azt gondolom, hogy ez a nagyszerű és sikeres együttműködés megmutatta azt, hogy hogyan tudunk együtt dolgozni, hogyan tudjuk egymás képességeit kiegészítve végrehajtani a feladatainkat. Engedjék meg, hogy a Magyar Honvédség és a magyar lakosság nevében megköszönjem azt a kiváló munkát, amit osztrák barátaink végeztek itt, a határon” − mondta a vezérőrnagy.

„Szeretném megköszönni a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek is a kiváló bajtársi kapcsolatot, illetve a szintén kiváló együttműködést, amelyet az elmúlt évben itt végrehajthattunk” – hangsúlyozta elismerését Bernhard Bair altábornagy, az osztrák vezérkarfőnök helyettese.

Fotó: honvedelem.hu /Snoj Péter