Így trükköznek az áruházak a Black Friday előtt

Ország

Egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbban lehet vásárolni egyes műszaki cikkeket az itthon is egyre népszerűbb Black Friday ideje alatt. 

hvg.hu cikke szerint ugyanis egyes áruházak például a műszaki cikkeknél felemelik az árakat az akció előtt, hogy aztán abból adjanak némi “engedményt”.

 

“Az LG 49 colos LED tévéjét fél évvel ezelőtt még 250 ezer forintért lehetett megvásárolni az Árukereső weboldalán regisztrált üzleteknél; a minimális és az átlagos ár is ezen a szinten mozgott. Nyárra azonban 180 ezer forint körülre zuhant vissza az átlagár, míg a minimum valahol 150-160 ezer körül volt, és innen máig nem is mozdult el. A fekete péntekre készülődve azonban találtunk olyan üzletet, amely októberi hírlevelében a 177 900 forintos ár mellett azt jelezte: a termék 32 százalékos kedvezménnyel kapható az „eredeti”, 264 900 forintos árhoz képest.

Az pedig aligha valószínű, hogy a webbolt ilyen áron forgalmazta volna a tévét. Pláne, hogy ebben az esetben jelentős áremelést kellett volna végrehajtania, hiszen szeptember második felében még 169 900 forintért kínálta ugyanazt a terméket – vagyis az októberi akciós árnál is olcsóbban. A változatosság kedvéért most emelkedett az ár: szerdán 185 090 forintért lehetett megvásárolni – akció nélkül. Találtunk ilyen készüléket ennél jóval olcsóbban is – és abban az üzletben sem mulasztották el feltüntetni, milyen óriási kedvezménnyel árulják: 249 900 forintról árazták le 168 690 forintra” – olvasható a cikkben a módszer.

A lap szerint érdemes megnézni, hogy például az akciós árhoz adnak-e garanciát, valamint több helyen tapasztalták, hogy az akciós ár megfelelt a pár hónappal ezelőtti rendes árnak.

Arra sem árt ügyelni, hogy fizetés előtt alaposan informálja le az ember a webes üzleteket, hogy tényleg léteznek-e, nem pedig csak átverés az az árukészlet, ami rajtuk látható. Így legalább megspórolja az ember az árura költeni kívánt pénzt.