Változik az autópálya-bírságok rendszere

Ország

Vasárnaptól új bírságolási rend lép életbe, a korábbiaktól eltérően a jogosulatlan úthasználat időbeliségét is figyelembe veszik a bírság mértékének kiszabásakor – írja a portfolio.hu.
Bár aki gyorsan észleli a szabálysértést, az kisebb bírságot kaphat, de minden egyes mulasztást bírságolás követ – derül ki a Nemzeti Útdíj Szolgáltató (NÚSZ) honlapján olvasható közleményből.

2017. november 12-től megváltoznak a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó bírságolási szabályok. A módosított jogszabály az eddigiektől eltérően jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon, és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől.

A rendelet a bírságtételeket azon elv szerint osztja három különböző kategóriába, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órás idősávon belül történtek-e további szabályszegések. Ez alapján az úthasználó mérsékelt, normál vagy emelt bírságösszegre számíthat.

A vonatkozó jogszabály alapján sem a NÚSZ-nak, sem az eljáró hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége: minden mulasztást kötelezően bírság követ.

(portfolio.hu)