MNB: gyorsult a lakásárak növekedése a második negyedévben

Gazdaság Ország

A második negyedévben országos átlagban 5,1 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévhez és 15,3 százalékkal az egy évvel korábbiakhoz képest, azaz gyorsult az emelkedés az első negyedévi 3,1 százalékos, illetve 11,9 százalékos ütemet követően – derül ki a Magyar Nemzeti bank (MNB) pénteken közzétett lakásárindex jelentéséből.

A községekben gyorsult legjobban a lakóingatlanok drágulása, a második negyedévben 13,3 százalékkal emelkedtek a községi lakásárak, ami 25,9 százalékos éves növekedési ütemet okozott az előző negyedévi 3,8 százalékos negyedév/negyedéves, illetve 11,2 százalékos év/éves emelkedés után.

Budapesten az első negyedévi 4,1 százalékhoz képest 2,9 százalékra lassult a lakásárak negyedéves dinamikája. A jegybanki elemzés szerint a fővárosi lakásárak éves nominális dinamikája folyamatos lassulást mutat, az előző időszaki 17,3 százalékhoz képest a második negyedévben 14,6 százalékot tett ki.

A lakásárindex alapján a vidéki városokban is gyorsult a lakásárak mind negyedéves mind pedig éves növekedési üteme is, előbbi 2,8, míg utóbbi 11,4 százalékot tett ki a második negyedév végén.

A második negyedévben Közép-Dunántúl kivételével minden régióban nőttek a városi lakásárak. Az egyes régiók városai között a legnagyobb emelkedést a dél-dunántúli városokban mért a jegybank, ahol a lakásárak egy negyedév alatt 7,9 százalékkal növekedtek. Ezt követték az észak- és közép-magyarországi városi lakásárak rendre 5,1 és 3,4 százalékos lakásár drágulással.

Az MNB-lakásárindexek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által (NAV) gyűjtött lakáspiaci tranzakciókra vonatkozó illetékkötelezettségi adatok felhasználásával készülnek.