Marad a hűvösebb idő

Ország

Marad a hűvösebb idő, keleten kell inkább viharokra még számítani, de a Dunántúlon a széllökések lehetnek viharosak a meteorológiai szolgálat szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden az ország nagyobbik, északnyugati felén erősen felhős vagy borult ég várható, és előbb a Dunántúlon, majd a főváros, később az Északi-középhegység térségében is ismétlődő záporokra, zivatarokra kell számítani.

Ettől délkeletre a gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés, de főként a késő délutáni óráktól ott is várható záporos, zivataros gócok képződése.

Éjszaka a kiterjedtebb, záporokat, zivatarokat okozó felhők kelet felé vonulnak, északnyugaton csökkenhet a felhőzet és a csapadékhajlam. A középső és keleti területeken azonban továbbra is kell akár szervezett zivatarrendszerekre is számítani.

Kedden nyugat felől tovább csökken a felhőzet, felhőátvonulások mellett rövidebb időszakokra már kisüt a nap, záporok legfeljebb az Alpokalján lehetnek a délután során. A Dunától keletre viszont sok marad a felhő, melyekből egész nap, legtovább a keleti határ mentén lehet záporos csapadék, illetve zivatar. Zivatarokat kísérhet viharos széllökés és jégeső, felhőszakadás. A szél kedd délutántól fokozatosan északnyugatira fordul és megerősödik, szerdán főként a Dunántúlon viharos lökések is lehetnek.

A meteorológiai szolgálat felhőszakadás és heves zivatar miatt elsőfokú riasztást adott ki a déli és délkeleti határ menti járásokra, itt kis valószínűséggel a bőséges csapadék mellé károkozó szél és/vagy jég is társulhat.

 

Felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyékben.