Plágiummal vádolják a Corvinus Egyetem dékánját

Egyetem Ország

Az Átlátszó Oktatás szúrta ki, hogy Paprika Zita, a gazdálkodástudományi kar dékánja egyik könyvében 75 oldalt teljes egészében átvett egy másik szerző művéből. Ezt állítólag egy belső vizsgálat is megerősítette.

Az érintett részek egykori mentora, Kindler József 1991-es Fejezetek a döntéselméletből című könyvéből származnak a cikk szerint.

paprikazita
Fotó: Youtube

Paprika Zita 2002-ben és 2006-ban jelentette meg 600 oldalas könyvét, amelyben az oktatási portál szerint legalább 75 oldal szinte teljesen megegyezik Kindler József érintett könyvének szövegével. A dékán a könyv egyéb részeiben megfelelően hivatkozott a forrásra, a szövegtörzsben és az ábrák felhasználásánál azonban nem jelezte, hogy egész bekezdések származnak egykori mentorától.

A plagizálással megvádolt dékán erre úgy reagált, a vádak alaptalanok, és kérte, hogy tartsák tiszteletben a 2010-ben elhunyt Kindler József emlékét. Paprika azt írta, korábbi közös munkájuk részleteit használta fel, Kindler József egyetértésével. A könyv lektora ő volt, tisztában volt a két mű összefüggésével, és semmilyen aggály nem merült fel benne – tette hozzá.

Az Átlátszó Oktatás szerint Paprika Zita hiába hivatkozott közös munkára, Kindler József 1991-es forrásművében ő nincs társszerzőként feltüntetve.